Tommelein richt vizier op horecazaken zonder witte kassa

Horecazaken hadden nog tot 28 februari om zich te registeren voor een witte kassa. Volgens staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) heeft ongeveer de helft van de horecazaken dat ook gedaan. Hij vindt dat de sociale inspectie zich nu moet concentreren op de zaken die zich niet hebben geregistreerd.

De witte kassa's worden ingevoerd om zwartwerk en fraude moeilijker te maken. Wie op 1 januari 2016 nog geen zo'n kassa heeft, wordt voor de rechtbank gebracht. Maar nu al moesten de horecazaken geregistreerd zijn voor een witte kassa.

"Ongeveer de helft is te laat", berekent staatssecretaris Tommelein in Gazet van Antwerpen. Voor sommige horeca-uitbaters is dat te wijten aan technische problemen met de Kruispuntbank Ondernemingen, en die uitbaters krijgen een paar maanden respijt. Maar voor wie geen excuus heeft, is Tommelein streng.

"Als ik de sociale inspectie zou zijn, dan zou ik me vooral concentreren op de horecazaken die nog geen witte kassa hebben aangevraagd. Want die zaken hebben duidelijk iets te verbergen."

Compensaties

De komst van de witte kassa wordt begeleid door allerlei compensaties voor de horeca. Zo komen er loonlastenverlagingen en denkt Tommelein ook aan goedkopere overuren.

Voorts benadrukt de liberale staatssecretaris in Gazet van Antwerpen dat de witte kassa niet zal gebruikt worden om eventueel zwartwerk uit het verleden op te sporen.

Meest gelezen