© Telefacts

Beelden van groepsverkrachting 16-jarige gedeeld op sociale media

De politie van Rio de Janeiro is op zoek naar een groep van 33 mannen die beelden van de verkrachting van een 16-jarige op sociale media gedeeld hebben. De zaak doet de discussie over de ‘machismo-cultuur’ in Brazilië opnieuw hoog oplaaien.

say

Afgelopen weekend werd een 16-jarig meisje slachtoffer van een groepsverkrachting door meer dan 30 verdachten in een sloppenwijk van Rio de Janeiro. Op sociale media verschenen in de loop van deze week foto’s en video’s van de verkrachting van het bewusteloos meisje.

Het meisje vertelde in haar verklaring dat ze zondag naakt en gewond wakker werd, en terug naar huis keerde, om pas dagen later op beelden te zien wat de groep haar had aangedaan.

The Globe and Mail schrijven dat de politie arrestatiebevelen heeft kunnen uitgeven voor vier mannen. De 19-jarige vriend van het meisje en nog een andere man (41) worden verdacht van verkrachting. Twee andere mannen worden beschuldigd van het delen van beelden op sociale media.

Machismo-cultuur

De toejuichende reacties op sociale media zijn voor velen het ultieme voorbeeld van het aanhoudende probleem van seksisme in het land. De machismo-cultuur die volgens velen nog heerst, zorgt voor dit soort daden.

De Verenigde Naties hebben de Braziliaanse justitie gevraagd deze zaak te onderzoeken, onder voorwaarde dat de privacy van het slachtoffer gerespecteerd wordt.

Het Braziliaans Forum van Openbare Veiligheid stelt dat slechts 35 procent van verkrachtingen wordt aangegeven. Vaak vrezen de slachtoffers wraak, schaamte en schuld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer