© Belga

Van sponsor tot verrader: de eerste passage van Duchâtelet bij STVV

Is hij terug of is hij nooit weggeweest? Feit is dat Roland Duchâtelet vanaf vandaag de touwtjes weer officieel in handen heeft bij STVV. Dat was ook al zo van 2005 tot 2011. Een overzicht van zes bewogen jaren, met hoogtes en laagtes.

TJ

De carrière van Roland Duchâtelet bij STVV begint in 2000 als sponsor. Hij pakt meteen uit met een stunt, door aan te kondigen dat zijn politieke partij Vivant hoofdsponsor van de club zal worden. Op dat moment weet hij zelf ook wel dat dat door de voetbalbond verboden zal worden, maar de aandacht is getrokken. “We gaan zeker door met de sponsoring van STVV, maar dan via onze bedrijven”, reageert hij na de verwachte njet van de KBVB. De ondertussen verdwenen regionale zender TVLokaal.com, een van de bedrijven van Duchâtelet, neemt de plaats in.

Wanneer Duchâtelet in 2003 stopt met shirtsponsering, duiken al snel de eerste berichten over financiële problemen op. Daarop zorgt hij opnieuw voor een kapitaalsinjectie. Om nauwkeurig op die investering te kunnen toezien, wordt er een NV opgericht waarvan hij meerderheidsaandeelhouder wordt. Amper een maand later start Duchâtelet echter ook gesprekken met GBA, een andere eersteklasser. STVV is daar allesbehalve blij mee, Duchâtelet bindt in. “Alhoewel ik in principe met mijn geld doe wat ik wil, volg ik hun advies”, klinkt het.

Voorzitter

In 2005 stemt de nieuwe NV voorzitter Leo Schepers weg. Sterke man Duchâtelet krijgt de touwtjes vanaf dan echt in handen. Maar het blijft rommelen op Stayen. Coach Marc Wilmots, die als trainer-manager naar Engels model werd aangesteld, wordt al na een jaar opnieuw op de keien gezet. “Ik heb wel meer tijd in de club gestoken dan ik op voorhand gedacht had”, evalueert de STVV-voorzitter zijn eerste jaar. “Zo moest ik me verdiepen in tactiek en trainingsmethodiek, want ik wilde over al die zaken kunnen meepraten. Toch ken ik nog altijd minder van voetbal dan de gemiddelde supporter.”

Ook in de jaren daarop blijft Duchâtelet erg bedrijvig. Trainers komen en gaan, en als het te bont wordt op het STVV-forum, komt de voorzitter zelf tussen. “STVV had de beste supporters van het land. Ik zeg wel had, want wat ik op het forum lees van menen die zichzelf supporters noemen, daar word ik misselijk van”, schrijft hij. Ook de toekomst van het Belgisch voetbal houdt hem wakker. Een inkrimping van 18 naar 16 of zelfs 14 eersteklasseclubs ziet hij niet zitten, kerstvoetbal wel.

Als de Kanaries in 2007 hun competitiestart compleet missen, eisen een tweehonderdtal STVV-fans uitleg van hun voorzitter. Die krijgen ze ook. “Vooral bij het realiseren van externe transfers, zijn we soms te kort geschoten. Ik had het idee me te omringen met mensen met de nodige knowhow. Die keuze is echter niet zo gelukkig gebleken. Meer investeren heeft volgens mij geen zin. STVV kost me al elke maand een mooie BMW full option.” Het mag niet baten, op het einde van het seizoen degradeert STVV naar tweede klasse.

Staaien wordt Stayen

In 2008 verkoopt Duchâtelet de NV Staaien aan zijn vriendin, Marieke Höfte. Zij wordt zo baas over de beheer van het stadion, terwijl Duchâtelet de touwtjes in handen houdt wat het sportieve betreft. Daarop start ook de vernieuwing van Staaien naar Stayen. Datzelfde jaar wordt meteen ook de promotie naar eerste klasse verwezenlijkt. Met 80 punten mogen de Kanaries het vagevuur van tweede klasse al na één seizoen verlaten.

Meer nog, in het seizoen daarop stoot STVV meteen door naar de vierde plaats. Daardoor mogen de Kanaries deelnemen aan de eerste Play-off 1, waar Duchâtelet zich nota bene altijd een groot tegenstander van toonde. Met uiteindelijk de vijfde plaats wordt het eerste seizoen op het hoogste niveau een ongekend succes, dat het jaar daarop echter geen vervolg krijgt. Na een gemiste start trekken woedende STVV-fans naar de villa van Duchâtelet, die niet thuis geeft. Kort daarop wordt het STVV-forum gesloten.

Desondanks is het in 2011 bijzonder verrassend dat Duchâtelet plots Standard koopt. Hij legt 41 miljoen euro op tafel voor de Luikse club. Omdat beide functies niet verenigbaar zijn, betekent de koop ook dat hij STVV zal verlaten. “Ik heb altijd gezegd dat ik mezelf overbodig wilde maken bij STVV. Dat is nu het geval. Ik kan de club dus met een gerust hart verlaten. Ik heb mijn ontslag ingediend en binnen de maand zal er een nieuwe voorzitter staan.” Dat wordt Benoit Morrenne, later opgevolgd door Bart Lammens.

Toch blijft de invloed van Duchâtelet achter de schermen jarenlang onduidelijk. Niet alleen het transferverkeer tussen Stayen en Sclessin is opvallend, ook de dansende Duchâtelet na de promotie van STVV in 2015 doen de wenkbrauwen fronsen. Als hij datzelfde jaar zijn aandelen van Standard verkoopt, ligt de weg naar ‘zijn’ Stayen opnieuw open. Vandaag was het dus zover.

Aangeboden door onze partners