Direct naar artikelinhoud

Onderwijsinspectie: 4 meldingen over leraar

Een wiskundedocent die deze week werd opgepakt omdat hij ontucht zou hebben gepleegd met leerlingen, is eerder op twee Rotterdamse scholen ontslagen na ongewenst gedrag. De scholen hebben de incidenten gemeld bij de Onderwijsinspectie, aldus het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag na berichtgeving van de regionale omroep RTV Rijnmond.

Foto dient ter illustratie.Beeld anp

Hoewel het Comenius College en het VAVO in Rotterdam melding van de voorvallen maakten bij een speciaal meldpunt van de Onderwijsinspectie, heeft de man bij zijn aanstelling op de Theaterhavo/vwo in Rotterdam, waar de zaak aan het licht kwam, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen laten zien.

Rector Joany Krijt van het Comenius College zegt dat de man uit Spijkenisse in 2011 seksueel getinte chatgesprekken voerde met een leerling. Als gevolg daarvan is de docent ontslagen.

Een jaar later kon de man ongehinderd aan de slag bij de Theaterhavo/vwo in Rotterdam. Directrice Annette Lecomte zegt dat het schoolbestuur 'niets van zijn verleden' wist. De man werd na een ander voorval in 2014 'op een zijspoor gezet'. De Rotterdamse scholenkoepel LMC meldde het incident opnieuw bij de onderwijsinspectie. Na overleg is besloten geen aangifte te doen.

Verantwoordelijkheid van de school

Vorig jaar augustus kreeg de man een jaarcontract bij het VAVO in Rotterdam, een school waar volwassen leerlingen deelcertificaten kunnen halen. Opnieuw werd melding gedaan bij de onderwijsinspectie, nadat bekend werd dat de wiskundedocent 'een meer dan amoureuze mailwisseling had met een volwassen leerlinge', aldus een woordvoerder van het VAVO. De docent is eerst geschorst en later ontslagen. Volgens de woordvoerder is ook melding gemaakt bij de politie.

Volgens berichtgeving van RTV Rijnmond beroept de inspectie zich op de verantwoordelijkheid van de school.

Slachtoffers tussen de twaalf en zestien jaar

'Het is aan de schoolbesturen om bij aanname van personeel niet alleen te kijken naar de aanwezigheid van een VOG, maar ook referenties te vragen en deze na te trekken. De inspectie mag dit soort informatie niet aan scholen verstrekken', aldus een woordvoerder tegen RTV Rijnmond.

'Bij drie van de vier meldingen is gezamenlijk geconstateerd dat geen sprake was van 'een redelijk vermoeden van een strafbaar feit'. In het vierde geval heeft de inspectie de melder geadviseerd naar de politie te stappen', zei een woordvoerder vrijdagavond tegen persbureau ANP. Vertrouwensinspecteurs zijn vrijgesteld van het doen van aangifte.

'Er is op basis van de beschikbare gegevens destijds gezamenlijk geconcludeerd dat het hier niet om een vermoeden van een strafbaar feit ging. De school kan en heeft wel arbeidsrechtelijk ingegrepen', aldus de onderwijsinspectie.

Volgens de VAVO-woordvoerder zijn tijdens de sollicitatieprocedure een VOG en referenties van de docent opgevraagd. Dat bleek niet waterdicht. 'Je moet je afvragen of in het systeem geen verbetering mogelijk is', aldus de woordvoerder.

De docent werd in juli al eens aangehouden na een aangifte van een leerling van de Theaterschool. Vlak voor aanvang van het nieuwe schooljaar is de docent opnieuw aangehouden. De slachtoffers die aangifte deden zijn tussen de twaalf en zestien jaar, maar de politie vermoedt dat de man meerdere meisjes misbruikte, en vragen meisjes die zich herkennen in de berichten zich te melden bij de politie.

De inspectie mag dit soort informatie niet aan scholen verstrekken
Onderwijsinspectie