Direct naar artikelinhoud

Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het zijn drukke dagen in het Haagse. Premier Rutte liet weten premier te willen blijven, de partijprogramma's voor de Tweede Kamerverkiezingen kunnen langs de lat en we gaan op zoek naar de zwijgende PVV-stemmer. Verder in uw avondnieuwsbrief: wetenschappers azen op een manier om razendsnel hele diersoorten genetisch te veranderen. Doodeng of het einde van allerlei ziektes?

Mark Rutte in de Tweede Kamer.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Franse Raad van State schrapt boerkiniverboden

De Franse Raad van State heeft zich uitgesproken tegen het boerkiniverbod in de gemeente Villeneuve-Loubet aan de Côte d'Azur. Door deze uitspraak kan ook het verbod in dertig andere gemeenten succesvol worden aangevochten. Volgens de Conseil d'Etat is het boerkiniverbod een 'ernstige en illegale aantasting van de fundamentele vrijheiden, te weten de vrijheid van beweging, de vrijheid van geweten en de persoonlijke vrijheid'.

Rutte wil opnieuw premier worden

Mark Rutte wil door als VVD-leider en hoopt na de verkiezingen in maart opnieuw premier te worden. Rutte is vrijdag namens het partijbestuur officieel voorgedragen als lijsttrekker van de VVD.

Kabinet: Turkse inmenging hier is onacceptabel

De Nederlandse overheid duldt geen Turkse bemoeienis in de Nederlandse samenleving. 'De boodschap is en blijft: geen inmenging van de Turkse politiek in Nederland', zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Gullit zegt Oranje af en wordt toch niet assistent Blind

Ruud Gullit wordt toch niet de nieuwe assistent-coach van het Nederlands elftal, naast Marco van Basten en bondscoach Danny Blind. Vrijdagochtend heeft Gullit 'afgezegd', zo laat hij weten. De voetballegende zegt dat 'het zeker niets met geld' te maken heeft, maar dat de KNVB hem 'geen zekerheden' wilde geven.

Ruud Gullit.Beeld epa

Video van de dag

Wetenschappers azen op een manier om razendsnel hele diersoorten genetisch te veranderen. Het einde van allerlei ziektes? Of toch vooral doodeng?

Vanavond op tv

Nederlanders maken graag grappen over Belgen, andersom geldt hetzelfde. Welk land maakt de leukste geintjes? (RTL4, 20.30 uur). Zin in een culturele tv-avond? Schakel dan om 21.10 uur in voor de opening van de Uitmarkt 2016 (NPO2). Onze overige tv-tips vindt u hier.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Morgen in de krant

Op zoek naar de zwijgende PVV-stemmer (+)

Zou u een auto kopen bij een dealer die PVV stemt? Of hangt er in zo'n auto dan een bruin luchtje?

De wetten van de erfelijkheid zijn gekraakt (+)

Je kunt er in een jaar een einde aan malaria mee maken. Je kunt er misschien ook, à la een atoombom, hele soorten mee uitroeien. Ziedaar 'gene drives', een manier om razendsnel genetische veranderingen te uploaden naar de vrije natuur.

Hoe Jan Heemskerk 10 kilo afviel (+)

Journalist Jan Heemskerk wil elke dag een kilo pulled pork eten, drie liter wijn drinken en toch slank en gezond blijven. Dat gaat dus niet. Het roer moet heel erg om.

Jan Heemskerk.Beeld Mike van der Toorn

Privacy zit niet meer in het DNA van Whatsapp (+)

Aan het bureau van Whatsapp-medeoprichter Jan Koum plakt een post-it. 'No ads! No games! No gimmicks!', staat erop. Drie beloftes aan de gebruiker, drie dingen die Whatsapp Whatsapp maken. Of eigenlijk maakten, want sinds deze week kan het eerste deel van die officieuze slogan - géén advertenties -  met dikke stift worden doorgekrast. Door een andere gevleugelde uitspraak van de Oekraïens-Amerikaanse Koum - 'Privacy zit in ons DNA geprogrammeerd'- mag ook een streep.

'Alleen een Turk kan de boel hier sussen' (+)


Hij is een van de weinige onafhankelijk geesten in het Turkije-debat. Romancier en columnist van het Algemeen Dagblad Özcan Akyol (32) over Erdogan, Gülen en hoe het ook hier zo mis kon gaan met de Turkse Nederlanders.

Column Witteman: Was Disney met genderrollen aan het schuiven? (+)

Omdat mijn jongens de kinderboeken ontgroeid zijn - en sowieso de pest hebben aan lezen - besloot ik hun uitpuilende boekenkast leeg te ruimen. Tussen de gebruikelijke Pippi Langkouzen, Koningen van Katoren en Winnie the Poohs vond ik een werkje uit mijn jeugd dat mijn hart deed overslaan.

Özcan Akyol.Beeld Sanne De Wilde