Direct naar artikelinhoud

Italië kondigt dag van nationale rouw af voor slachtoffers aardbeving

In Italië wordt zaterdag een dag van nationale rouw gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving van afgelopen woensdag. De vlaggen op openbare gebouwen gaan halfstok. Het dodental staat op 278, maar enkele tientallen mensen zijn nog vermist.

Reddingswerkzaamheden in Accumoli.Beeld afp

Ongeveer 40 slachtoffers van de aardbeving in Italië krijgen zaterdag een staatsbegrafenis in Ascoli Piceno. Hierbij zijn ook de Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Matteo Renzi aanwezig. Sommige slachtoffers zijn vrijdag al in Rome en Pomezia begraven. In Amatrice, waar 218 slachtoffers woonden, is dinsdag een herdenkingsdienst. Ook daar zal premier Renzi bij zijn.

De Italiaanse regering riep eerder de noodtoestand in de regio's in het midden van Italië die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving.

Premier Matteo Renzi heeft 50 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van de getroffen plaatsen. Ook trok hij belastingen in voor de bewoners en kwam hij met een initiatief om Italiaanse huizen meer aardbevingsbestendig te maken. In de Italiaanse pers klonk kritiek over de kwaliteit van nieuwbouw in gebieden met een hoog risico op aardbevingen.

278 doden

Op veel plaatsen wordt nog steeds naar vermisten gezocht. Reddingswerkers hebben tot nu toe 215 mensen levend onder het puin vandaan gehaald, onder wie veel kinderen, meldde het Italiaanse persbureau ANSA donderdag. De hulporganisatie Save The Children heeft een speciale noodopvang voor hen geopend in de buurt van Amatrice.

Het aantal doden is volgens de autoriteiten inmiddels tot 278 gestegen. Bijna 388 gewonden liggen in het ziekenhuis, van wie 40 in kritieke toestand. In totaal zijn bijna 5.500 politieagenten, soldaten, brandweerlieden en ziekenbroeders in het bevingsgebied aan het werk. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft beloofd 'niemand aan zijn lot over te laten niet één familie, geen enkele stad en geen enkel dorp'.

Al die hulpdiensten doen hun werk terwijl de aarde nog geregeld natrilt. Zo werd Midden-Italië donderdagmiddag opnieuw opgeschrikt door een flinke naschok van 4,3, nadat er donderdagochtend al een schok van 4,5 was gemeten. Sinds de aardbeving zijn er meer dan 1050 naschokken geregistreerd, 57 ervan sinds middernacht. De schok van dinsdagnacht had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter.

278 doden
Beeld epa

Italiaanse aardbevingen zijn niet te voorspellen

Waarom wordt juist dit gebied zo vaak en hard getroffen? (+)

Onder de doden bevinden zich minstens twaalf buitenlanders. Dat hebben de overheden en media van de betrokken landen gemeld. De buitenlandse slachtoffers zijn drie Britten, zes Roemenen, een Spanjaard, een Canadees en een Albanees. Daarnaast wordt een aantal buitenlanders nog vermist.

Stemmen van onder het puin

'Silenzio, stil!', even klonk er een stem van onder het puin. Correspondent Jarl van der Ploeg bezocht vandaag het rampgebied in Italië. Lees hier zijn reportage. (+)

Stemmen van onder het puin
Beeld ap
Stemmen van onder het puin
Beeld ap
Reddingswerkers in het stadje Amatrice.Beeld getty