© Sven Van Haezendonck

Maximum vijf keer per dag gratis parkeren

Vanaf dit najaar zal u in Mechelen op betalende bovengrondse parkeerplaatsen nog maximum vijf keer per dag een kwartiertje gratis kunnen parkeren. De stad wil zo misbruik tegengaan.

Sven Van Haezendonck

In totaal komen er 225 nieuwe, slimme parkeerautomaten in de Dijlestad, een investering van ruim 1,6 miljoen euro. Onder meer op het Sint-Katelijnekerkhof en in parking Zandpoortvest staan ze al. “Met munten betalen of sms-parkeren blijft mogelijk, maar voortaan kan je ook betalen met een bank- of een kredietkaart”, zegt schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen).

Digitaal scherm

De nieuwe donkergrijze parkeerautomaten zijn uitgerust met een digitaal scherm. Daarop kunnen de stad of parkeerbedrijf Indigo (het vroegere Vinci Park, red.) boodschappen weergeven aan de gebruikers. Wanneer ze niet worden gebruikt, gaan ze in slaapstand. “Maar als u een munt inwerpt om te betalen of een toets op het klavier aantikt, wordt het scherm automatisch weer geactiveerd”, vertelt Dirk Van Hessche, directeur exploitatie bij Indigo. Op het klavier moet u voortaan ook de nummerplaat ingeven van de wagen ingeven. Zo hopen de stad en Indigo misbruik bij het parkeer tegen te gaan. “Het viel ons op dat op sommige plaatsen in de stad nogal veel met gratis kwartiertjes wordt geparkeerd. Vroeger kon dat onbeperkt. Nu is het aantal gratis kwartiertjes per dag beperkt tot vijf. Op plaatsen waar je slechts beperkt mag parkeren, kan je voortaan nog maar één keer je parkeertijd verlengen”, legt De Bie uit.

Tarieven ongewijzigd

Bestuurders klagen wel eens dat parkeren een dure zaak is in Mechelen, maar dat spreekt de schepen tegen. Een uurtje bovengronds parkeren kost 1,70 euro, in parking Grote Markt is dat 1,90 euro. “Ik ken weinig centrumsteden waar je in het hart van de stad zo goedkoop kan parkeren. Bovendien zijn onze parkings heel centraal gelegen, en er is nog steeds het voordelige avondtarief van drie euro. Dat blijf ongewijzigd”, stelt Marina De Bie.

Ze wijst ook op de randparkings die op wandelafstand liggen, en tijdens het weekend gratis zijn. “We hebben eens een vergelijking gemaakt. In veel andere steden moet je zelfs daar voor betalen”, geeft de schepen aan. Het stadsbestuur is er van overtuigd dat de nieuwe parkeerautomaten het ook mogelijk maken om het parkeerbeleid beter op te volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER