Obama opent museum over de Afro-Amerikaanse geschiedenis en cultuur

Bij de officiële opening van een nationaal museum over de Afro-Amerikaanse geschiedenis en cultuur in Washington heeft president Barack Obama zijn landgenoten met aandrang tot eenheid opgeroepen.
AFP or licensors

Dat de eerste zwarte president van Amerika een dergelijk museum opent is het levend bewijs van de vooruitgang die is geboekt in de strijd tegen discriminatie. Maar Obama had nog veel te zeggen.

"Wij zijn allen Amerikanen. Ook ik ben Amerikaan", zei het staatshoofd. Hij zei te hopen dat het nieuwe museum ertoe bijdraagt dat de mensen met elkaar praten, naar elkaar luisteren en nog belangrijker, elkaar zien.

Obama beklemtoonde herhaaldelijk dat het nieuwe museum niet alleen de geschiedenis van de zwarten uittekent, maar ook de geschiedenis van alle Amerikanen, hun zonden, hun triomfen. "Het vertelt een verhaal over wie wij zijn en het brengt ons tot elkaar".

De president ging ook in op de achtergrond van het nieuwe protest na dodelijk politiegeweld jegens zwarten in de steden Tusla en Charlotte. Misschien zal het museum blanke bezoekers helpen de pijn van de manifestanten beter te begrijpen, zei hij.

Het museum kan niet armoede of wapengeweld uitroeien of discriminatie uitwissen, dat ligt in onze handen, zei Obama. "Maar het toont dat Amerika ook met betrekking tot onderdrukking vooruitgang heeft gemaakt. Het helen is nog niet rond, maar er is grote vooruitgang geboekt, en het museum zal leren dit proces vooruit te sturen", zei hij.

Ook zijn Republikeinse voorganger George W. Bush, die in 2003 de wet voor de bouw van het museum heeft ondertekend, nam het woord. Aanwezig waren ook talrijke prominenten uit de entertainmentindustrie zoals Angela Bassett, Stevie Wonder, Pattie LaBelle en Robert De Niro.

Aangaande slavernij en discriminatie zeiden zowel Bush als Obama dat een grote natie niet voor de waarheid terugschrikt, het sterkt ons. De waarheid omarmen is hetgene waarin echt patriottisme steekt, zei de president.

Meest gelezen