Direct naar artikelinhoud

Ontvoerde Franse journalisten onderweg naar huis

Vier Franse journalisten die gekidnapt waren in Syrië zijn vrijgelaten. Dat heeft de Franse president François Hollande zaterdag bekendgemaakt in een verklaring. De vier zijn inmiddels onderweg van Turkije naar Frankrijk.

In Parijs werd een actie gehouden als steun voor de gekidnapte journalisten in Syrië.

De journalisten zaten vast sinds juni vorig jaar. Ze waren volgens Turkse media ontvoerd door de rebellengroep Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS).

Volgens Hollande zijn de vier 'in goede gezondheid ondanks de zeer uitputtende omstandigheden van hun gevangenschap'. Turkse militairen troffen Nicolas Hénin, Pierre Torres, Edouard Elias en Didier François aan op de grens met Syrië in de Turkse provincie Sanliurfa. Ze waren geboeid en geblinddoekt.

Een onbekende groepering zou de vier hebben overgebracht naar de grens. Na controle in het ziekenhuis zijn ze overgedragen aan Frankrijk.

Aleppo
De twee mannen Nicolas Henin, die werkzaam is voor Le Point magazine, en Pierre Torres, die verslag deed voor het Frans-Duitse televisiekanaal Arte, verdwenen op 22 juni vorig jaar. Hun gijzeling werd pas in oktober publiekelijk gemaakt.

Eerder die maand werden oorlogscorrespondent Didier Francois en fotograaf Edouard Elias gekidnapt. De twee mannen waren op weg naar de noordelijke stad Aleppo toen ze door onbekende lieden werden overmeesterd. 

Gevaarlijk voor journalisten
Syrië is, volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten, op dit moment de gevaarlijkste plek op aarde voor journalisten. In 2012 werden maar liefst 39 journalisten in het land gedood en 21 gekidnapt in gebieden die zowel in handen zijn van de regering als van de rebellen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...