Peeters: 'Ik neem zelf deel aan twee schooldebatten'

De Standaard en Le Soir brachten negen partijtenoren samen rond de tafel voor een verkieizingsdebat.© Photo News

Kris Peeters© Belga

thumbnail: De Standaard en Le Soir brachten negen partijtenoren samen rond de tafel voor een verkieizingsdebat.
thumbnail: Kris Peeters

‘Er is geen sprake van dat de Vlaamse regering of de Vlaamse administratie politieke debatten georganiseerd door scholen zal verbieden.' Zo reageert Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op het advies van het departement onderwijs. Die vaardigde een advies over zo’n verbod. ‘Ik neem overigens zelf deel aan minstens twee schooldebatten’, zegt Peeters nog.

Fabian Lefevre, Simon Andries, Lin Louage

Terwijl overal in Vlaamse scholen politieke debatten georganiseerd worden, bepaalt een uitspraak van de onderwijsadministratie dat zoiets niet kan tijdens de sperperiode, zijnde negentig dagen voor de verkiezingen.'Want dit kan worden begre­pen als een aange­legenheid voor het voeren van politie­ke propaganda op school', luidt het advies van het departement. De commissie die het advies uitvaardigde, kan scholen die toch een debat organiseren, sanctioneren. In het uiterste geval kunnen de werkingsmiddelen ingetrokken worden.Geen politieke activiteiten op school

Maar zowel het katholieke onderwijs als het gemeenschapsonderwijs reageren verontwaardigd. Ook uit politieke hoek komen verontwaardigde reacties.

Minister Peeters zegt contact te hebben gehad met onderwijsminister Pascal Smet, die het ook oneens is met het advies van de commissie. Smet zal dinsdagmorgen contact opnemen met de voorzitter van die commissie om een en ander uit te klaren.

Marleen Broucke, de secretaris van de Commissie, noemt het advies een logische zaak. ‘Dit vloeit voort uit het onderwijsdecreet. Politieke activiteiten op school kunnen sowieso niet. Vaak zijn ook niet álle partijen uitgenodigd op zo’n debat, en dat is een probleem’, zegt ze. Burgerschapsvorming

Raymonda Verdyck van het GO! en Mieke Van Hecke van het van het katholieke onderwijs laten weten dat dat nooit de bedoeling was het onderwijsdecreet.

'Zulke debatten zijn cruciaal voor de vorming van jonge­ren', zegt Mieke Van Hecke. 'Veel van onze scholen nodigen politieke partijen uit om te komen spreken als deel van de burgerschapsvorming en het maatschappelijke, politieke bewustzijn dat we onze leerlingen willen bijbrengen', reageert Raymonda Verdyck van het GO!.

Het is Vlaams fractieleidster Elisabeth Meuleman van Groen die de zaak ontdekte, toen een debat waaraan ze zou deelnemen geschrapt werd. Het verbod is voor haar absurd. 'Debatten moet je aanmoedigen, niet tegenhouden.'

Moeten politieke debatten op school tot 25 mei verboden worden? Reageer onderaan of via de knop rechtsboven.