Direct naar artikelinhoud

Dertiende lichaam op Mount Everest gevonden

Reddingswerkers hebben vandaag een dertiende lichaam gevonden onder de sneeuw en het ijs op de Mount Everest. Een populaire klimroute werd getroffen door een lawine. De doden zijn Nepalese berggidsen en sherpa's die de route aan het prepareren waren voor de vooral buitenlandse klimmers.

Het reddingsteam redt een overlevende uit de lawine op de Mount EverestBeeld afp

Er worden nog drie gidsen vermist. Reddingswerkers proberen snel te werk te gaan omdat de weersomstandigheden kunnen verslechteren. De zoekactie verloopt vooralsnog langzaam: de sneeuw die is losgekomen door de lawine moet steeds eerst getest worden voordat men erop kan lopen of klimmen.

Door de lawine zitten er ongeveer honderd klimmers, gidsen en sherpa's vast boven het getroffen gebied. Zij kunnen niet naar beneden voordat er een nieuwe route is.

Dodelijkste lawine in acht jaar
Gisteren trof de lawine op de Mount Everest een populaire klimroute. De gidsen en sherpa's waren op een hoogte van ongeveer 5800 meter bezig met voorbereidingen voor andere klimmers, die de hoogste berg van de wereld willen bedwingen. Ze werden daarbij overvallen door de sneeuwmassa. Het gaat om de dodelijkste lawine in acht jaar.

De Mount Everest is populair bij klimmers. Sinds de bergreus voor het eerst werd bedwongen door sir Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay in 1953 hebben ruim 4000 klimmers dat ook gedaan. Bijna 250 mensen kwamen daarbij om het leven. Voor dit jaar hebben de autoriteiten 334 vergunningen aan buitenlandse klimmers gegeven om de berg op te mogen.

Uitzicht Mount EverestBeeld epa
Familielid van één van de klimmers.Beeld afp

Lees ook

Geselecteerd door de redactie