Heel het land moet op water besparen, maar hier spuit het gewoon uit de grond

© mco

© mco

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Voor de zesde keer in een kleine drie jaar tijd stroomde er gisteren leidingwater in de tuin van Christel Mertens (53) uit Nevele. “De schadevergoeding van de vorige keer is nog niet eens gestort en alles staat hier weer onder water.”

Matthias Colpaert

LEES OOK: Overal watertekort, maar hier lopen duizenden liters per dag gewoon weg

Het gazon sproeien en de auto wassen was gisteren ook nog altijd bij wet verboden, maar in de Bijlkenstraat in Nevele spoot het drinkwater gewoon uit de grond. Slachtoffer was Christel Mertens (53). Al moeten we eerder zeggen ‘nog maar eens slachtoffer’. “Al voor de zesde keer in een kleine drie jaar tijd breekt de waterleiding in onze straat”, zucht Christel die in een rusthuis in de buurt werkt.

“Ik had er net een nachtdienst opzitten en kwam vroeg in de ochtend thuis. Toen was alles nog kurkdroog en kroop ik in bed. Maar de uren nadien hoorde ik voortdurend mensen aanbellen. Ik vond het vreemd, maar ik wou per se mijn uurtjes slapen. Maar toen ik rond de middag wakker werd kon ik mijn ogen niet geloven.” Een groot deel van de straat én de tuin van Christel stond onder water.

“Ik kon wel wenen toen ik het zag. Ik heb staan roepen en tieren, ik was helemaal over mijn toeren. In februari raakte mijn omheining ook al eens beschadigd door een lek. De schadevergoeding werd nog niet uitbetaald en het is opnieuw van dat. Ik word er moedeloos van. Ik sta op het punt om voor het eerst in twintig jaar eens op reis te vertrekken met vriendinnen. Ik heb echt getwijfeld om te vertrekken, ik ben bang dat mijn huis straks onder water staat”, zucht Christel.

En die vrees was niet geheel onterecht. Enkele minuten nadat Christel vertrok, brak ook de leiding ter hoogte van haar oprit. Gevolg was dat enkele klinkers moesten worden uitgebroken.

Sluipverkeer

De Nevelse burgemeester Johan Cornelis (CD&V) is zich bewust van de problematiek. “Ik stuurde een jaar geleden al een brief naar Farys om een oplossing te vragen. Het is duidelijk dat die leiding totaal verouderd is. Farys antwoordde dat er toen geen geld was voor een herstelling. Daarom heb ik vandaag een nieuwe brief gestuurd. Deze problematiek moet stoppen”, zegt Cornelis. De burgemeester heeft ook de brandweer de opdracht gegeven om de stabiliteit van de elektriciteitspaal aan het lek te controleren. Bij Farys klinkt het dat de Bijlkenstraat op de lijst staat om aangepakt te worden. “Maar een timing kunnen we daar niet op plakken”, zegt woordvoerder Bruno Pessendorfer. “De leiding heeft waarschijnlijk veel last van het sluipverkeer in de straat, maar een exacte reden kunnen we nog niet geven. Wat de schadevergoeding na de vorige breuk betreft, kunnen we melden dat de verzekering waarschijnlijk overgaat tot betaling.”

Ook na de breuk van gisteren is er opnieuw schade aan de omheining van Christel. “Ik hoop vooral dat de stabiliteit van mijn huis niet in het gedrang komt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen