© GvA

© GvA

© GvA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Verbouwing jeugdcentrum ROJM start na ruimen asbest

Begin 2015 start een aannemer met de verbouwing van de nieuwe stek voor het Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen (ROJM). Voor de jongeren zelf aan de slag gaan met de afbraak pakt een gespecialiseerd bedrijf de asbestvervuiling nog aan.

Sven Van Haezendonck

In september verhuist het jeugdcentrum van de verouderde gebouwen aan de Edgard Tinellaan naar de Battelsesteenweg. Daar worden de oude magazijnen van het OCMW-Sociaal Huis helemaal verbouwd. Op dit moment verwijdert een erkend aannemer het asbest in het gebouw. Dat kost zo’n 175.000 euro. “Aangezien het geraamde bedrag voor de sanering zeer hoog is, neem ik aan dat de asbestvervuiling zeer verspreid is”, zei raadslid Farid Bennasser (sp.a) dinsdag tijdens de gemeenteraad.

"Alle maatregelen getroffen"

De mandataris vraagt zich ook af of er gevaar is voor jongeren of omwonenden. “Van zodra het probleem is vastgesteld, zijn alle maatregelen getroffen”, reageert schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld). “Het asbest is inderdaad ruim verspreid in het dak, de liften, leidingen en isolatie, maar het ruimen ervan gebeurt in een gecontroleerde omgeving.”

"Zelf afbreken om kosten te drukken"

Eind november of begin december beginnen acht jongeren van ROJM aan de afbraak. “Dat zijn we met de stad overeengekomen om de kosten te drukken. Samen met twee technische begeleiders zullen ze bijvoorbeeld gemakkelijker onderdelen zoals ramen, deuren en elektriciteit afbreken. Het grotere werk is voor de aannemer”, vertelt ROJM-coördinator Sahd Jaballah.

De slopers van dienst volgen binnen het jeugdcentrum het leerwerkproject. “De jongeren volgen deeltijds onderwijs. Na de lesuren werken ze bij ons. Ze worden bijvoorbeeld ingeschakeld bij de renovatie van openbare gebouwen. Niet alleen van de stad, maar ook een school in de Frederik de Merodestraat en van een parochiezaal in Sint-Katelijne-Waver”, legt Jaballah uit.

"Het sportgebeuren is belangrijk"

Voor de verbouwing is het ontwerp gemaakt door het Mechelse bureau S3Architecten. “Het was voor ons een leuke uitdaging om aan dit project te werken. Vooral in samenwerking met de jongeren. De verhuizing ligt redelijk gevoelig. Daarom wilden wij hen nauw betrekken”, zegt architect Koenraad Schoovaerts. Hij is zelf erg tevreden over de integratie van het voetbalveld onder de bestaande loods. “Het sportgebeuren is belangrijk voor de jongeren. Ik denk dat wij daar een goede oplossing voor hebben gevonden. Dat ze er zelf aan meewerken, zal hun band met het gebouw versterken”, vertelt Schoovaerts.

"Plannen zien er mooi uit"

“De plannen zien er mooi uit. Vooral het overdekte voetbalveld valt bij onze jongeren in de smaak”, zegt Jaballah. Momenteel loopt de aanbesteding voor het project. “Midden november willen wij het project toewijzen aan een aannemer. Ondertussen loopt ook onze bouwaanvraag. De vergunning voor het project hopen wij in januari 2015 te ontvangen”, zegt schepen Geypen. De stad Mechelen investeert 1,5 miljoen euro in de renovatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER