Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Leerlingen met autisme mogen een dag per week thuisblijven

Leerlingen met autisme mogen een dag per week thuisblijven
Beeld ANP

Scholieren met een autismespectrumstoornis mogen vanaf het nieuwe schooljaar een dag per week thuisblijven, indien ze een attest van een arts hebben. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Vlaams Parlementslid Kathleen Helsen (CD&V) overtuigde haar partijgenoot en minister van Onderwijs Hilde Crevits om autistische kinderen vanaf 1 september de kans te geven op een break in hun schoolweek. 

"Het gaat om kinderen die in het gewone onderwijs schoollopen, maar voor wie vijf dagen per week les volgen te veel van het goede is", legt Helsen uit. "Ze krijgen er te veel prikkels en dat leidt er vaak toe dat ze het schooljaar moeten overdoen of naar het buitengewoon onderwijs worden verwezen."

De regeling geldt niet voor alle leerlingen met autisme. Leerlingen hebben een doktersattest nodig om te bewijzen dat ze niet voltijds op school aanwezig kunnen zijn.

Om hoeveel leerlingen het gaat, is nog niet duidelijk, maar volgens Helsen zijn er heel wat leerlingen die veelvuldig afwezig zijn omwille van hun autismespectrumstoornis. "We willen voorkomen dat de achterstand die ze daardoor oplopen te groot wordt, zodat ook zij hun schooljaar met vrucht kunnen afwerken."

'Voor sommige leerlingen is vijf dagen per week les volgen te veel van het goede'
Kathleen Helsen, CD&V

Snel schakelen

De regeling is volgens Crevits perfect mogelijk binnen de huidige wetgeving. Helsen ontdekte dat kinderen met autisme een dag per week thuis kunnen studeren door hen als chronisch zieken te beschouwen. "Dat zijn autisten niet, maar door ze onder die paraplu onder te brengen, konden we snel schakelen", aldus Helsen.

Wanneer een leerling in aanmerking komt, wordt zijn of haar parcours uitgestippeld in overleg met de ouders, het CLB, de arts, de school en de leerling zelf, aldus Helsen. Concreet zal een leerkracht van de school de leerling een aantal uur per week thuis begeleiden.