VS: “Noord-Korea kan volgend jaar langeafstandsraket mét nucleaire lading afvuren”

Noord-Korea zal vanaf volgend jaar een intercontinentale raket met nucleaire lading kunnen afvuren, concluderen Amerikaanse functionarissen in een nieuw rapport. Dat betekent dat het communistisch regime veel eerder dan verwacht Noord-Amerikaanse steden zou kunnen treffen met kernwapens.

rrln

Het onderzoek, uitgevoerd door een tak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, werd gestart naar aanleiding van de recente rakettesten door Noord-Korea. Begin juli voerde Pyongyang nog voor het eerst een succesvolle test uit met een intercontinentale raket. Volgens eerdere rapporten zou het nog minimaal twee jaar duren voordat het geïsoleerde Noord-Korea de technologie zou ontwikkelen om een langeafstandsraket te voorzien van een nucleaire lading. Het Pentagon concludeert nu echter dat Kim Jong-un en de zijnen een dergelijk wapen ergens in 2018 kunnen produceren.

De Amerikaanse functionarissen zijn, net als hun Zuid-Koreaanse collega’s, geschrokken van de snelheid waarmee Noord-Korea technologische sprongen maakt wat betreft zijn wapenarsenaal. De nucleaire langeafstandsraketten zouden binnen één jaar tijd van prototype naar de productieband gaan, aldus het rapport.

Eén van de obstakels die Noord-Korea nog moet nemen, is de mogelijkheid om een raket door de atmosfeer te laten gaan zonder de kop te beschadigen. Er werd aangenomen dat het nog een tijd zou duren voordat de dictatuur zover zou zijn, maar dat is niet langer het geval. “Ze staan op het punt om die mijlpaal deze week te bereiken”, aldus een Amerikaanse functionaris. De Noord-Koreanen zouden mogelijk donderdag al een dergelijke test gepland hebben.

Tot op heden heeft Noord-Korea nog niet aangetoond de beschikking te hebben over de technologie om een langeafstandsraket te voorzien van een nucleaire kop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen