Mexico terug naar het Wilde Westen

Bewapend achter de toonbank. Daar kiezen ondernemers in de zuidelijke Mexicaanse provincie Guerrero steeds vaker voor. "We zijn alle ontvoeringen, overvallen en afpersingen beu’", zegt de eigenaar van een bouwbedrijf. Waar politie en Openbaar Ministerie falen, keert het Wilde Westen terug.
In Mexico nemen burgers vaker het recht in eigen hand.

"Wij doen geen aangiftes meer’", zegt Adrian Alarcón, de voorzitter van de lokale ondernemerskoepel Coparmex in Chilpancingo, de hoofdstad van Guerrero. "Vroeger was het al nutteloos om je tijd te verliezen op het politiebureau. Tegenwoordig is het zelfs ronduit gevaarlijk!’" Van collega’s weet Alarcón dat zakenlui die wel aangifte deden van een misdaad, vervolgens werden bedreigd door maffialeden. "Ze spelen onder één hoedje."

Guerrero is één van de zwaarst getroffen regio’s in de al tien jaar durende Mexicaanse drugsoorlog. Acapulco, ooit parel voor de internationale jetset aan de Grote Oceaan, behoort nu tot de gevaarlijkste steden ter wereld. De nabij gelegen hoofdstad Chilpancingo doet het niet beter. Alleen in januari werden er al vijf ondernemers ontvoerd, vluchtten zeven anderen de stad uit en sloten zo’n 35 zaken voorgoed hun deuren.

"Niemand investeert hier nog"

"We zijn radeloos"’, vertelt Alarcón die zelf zijn bouwbedrijf boven water probeert te houden. "Als niemand ons beschermt, dan moeten we het zelf doen.’" En dus is er contact geweest met het Mexicaanse leger. Zeven ondernemers kregen vergunningen om eigen wapens te dragen. Alarcón verwacht dat veel collega’s zullen volgen. "Deze trend kan een enorme vlucht nemen."

Niet alleen Mexicaanse zakenmensen in Guerrero zuchten onder de macht van drugsmaffia’s en kleinere criminaliteit. De kopermijn Campo Morado van het Belgische mijnbouwbedrijf Nyrstar ligt reeds een jaar stil vanwege onveiligheid. Daarnaast is het deze maand drie jaar geleden dat Jan Sarens, telg uit de familie van Vlaamse kraanverhuurders, in Acapulco werd neergeschoten. Ook die moordzaak wist het Openbaar Ministerie, ondanks de nodige aanwijzingen, nog niet tot een oplossing te brengen.

De onveiligheid betekent een aanslag op de lokale economie. "Mijn omzet ligt op dertig procent van wat we deden voor de drugsoorlog", zegt Alarcón. De werkeloosheid stijgt, waarmee ex-werknemers in de armen van bendes worden gedreven. En het meest trieste: "Niemand investeert hier nog. Want wie laat zien te willen uitbreiden, krijgt zeker een afperser op zijn nek." Alarcón spreekt uit eigen ervaring.

Arbeiders krijgen schietles

In Mexico waardeert niet iedereen de zelfbewapening door bakkers, aannemers en winkeliers. Florencio Salazar, secretaris van het provinciebestuur in Guerrero, roept zakenlui op geen "extreme maatregelen" te nemen. "Dit leidt alleen tot meer geweld", vreest de politicus. Maar tegelijkertijd heeft hij geen geld voor een groter en betrouwbaarder politiekorps.

De bedrijfseigenaren in Chilpancingo betrekken ook hun personeel in het gebruik van de handwapens. Alarcón: "Het is al vaker gebeurt dat als bendeleden de eigenaar niet aantreffen, zij ander personeel ontvoeren." Daarom krijgen ook arbeiders schietles. "De eersten staan al op de schietbaan."

Meest gelezen