© Belga

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

Zulte Waregem knijpt Genk in twee minuten dood

Zulte Waregem heeft een deugddoende overwinning te pakken tegen Racing Genk. De laatste in de stand klopte op de openingsmatch van de 14de speeldag in eigen huis Racing Genk met 2-0. Bongonda en Troisi scoorden in drie dolle minuten in de tweede helft de goals. Door deze thuiszege - de eerste sinds 27 juli - klimt Zulte Waregem tot op één punt van Waasland-Beveren. Als Essevee van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) ook nog de drie punten krijgt van de gestaakte match op het veld van Standard - en daar gaat iedereen van uit - dan is de ploeg van Francky Dury zelfs voorlopig de laatste plaats kwijt.

dmm

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Zulte Waregem

Genk

Rode lantaarn Zulte Waregem had absoluut een thuiszege nodig om onderin in de buurt van de concurrentie te blijven, Racing Genk kon dankzij een overwinning op een voorlopige tweede plaats terecht komen. Beide teams schoten dus niets op met een gelijkspel en dat bleek meteen in een bijzonder offensief openingskwartier. Dat leverde twee doelkansen aan beide kanten op. Zonder goals tot gevolg.

Nadien nam de thuisploeg het heft resoluut in handen. Zulte Waregem domineerde en dreigde vooral via gevaarlijke voorzetten vanop de flanken. Bijna belandde zo’n voorzet in doel. Köteles liet de bal knullig door handen en benen glippen, maar tikte het leer net voor de doellijn weg. Aan de overkant toonde Bossut zich betrouwbaarder. De Belgische derde doelman op het WK hield met een straffe beenveeg een gekruist schot van Gerkens uit zijn doel. Essevee claimde nog een strafschop na (onbewust) handspel van Kabasele in de grote rechthoek.

Genk-coach Alex McLeish greep in tijdens de rust en bracht Schrijvers en Kagé voor de onzichtbare Cissé en Cavric. Veel beterschap bracht het niet. Mboyo miste meteen na de pauze een dikke kans, maar veel gevaarlijker werden de Limburgers niet meer. Ook bij Zulte Waregem zakte het niveau. De vermoeidheid sloeg toe en het leek alweer ‘net niet’ te gaan worden voor de West-Vlamingen.

Tot Zulte Waregem plots genadeloos twee keer toesloeg in evenveel minuten. Na een knappe counter schoot invaller Bongonda - amper vijf minuten op het veld - de 1-0 in de rechterbenedenhoek. Genk kreeg geen kans om te herstellen want ook de volgende thuisaanval belandde tegen de netten. Een stevig afstandsschot van Troisi ging via een Limburgs been over Köteles in doel: 2-0. In het slotkwartier hield Zulte Waregem makkelijk stand. Een slotoffensief van Genk kwam er niet meer. Voor Zulte Waregem is pas de tweede ‘thuiszege van het seizoen. De eerste dateert van 27 juli tegen KV Kortrijk (2-0).

Door deze overwinning klimt Zulte Waregem tot op één punt van Waasland-Beveren. Als Essevee van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) ook nog de drie punten krijgt van de gestaakte match op het veld van Standard - en daar gaat iedereen van uit - dan is de ploeg van Francky Dury zelfs voorlopig de laatste plaats kwijt. Racing Genk laat na om virtueel tweede te worden en blijft voorlopig op de vijfde plaats. Die kan het zondag aan Westerlo verliezen als de Kempenaars winnen van Moeskroen-Péruwelz.

Opmerkelijk: In de slotminuut maakte Kylian Hazard - broer van Eden en Thorgan - zijn debuut voor Zulte Waregem in de Jupiler Pro League.

Hoogtepunten:

‘4 N’Diaye speelt te zwak terug op Bossut. De doelman van Essevee trapt het leer tegen Cavric aan, de bal verdwijnt in het zijnet.

‘28 Köteles laat de bal door de handen glippen. Met de hulp van Kara kan Köteles de bal nog voor de Waregemse voeten wegtikken.

‘30 Aan de overkant wordt Gerkens goed vrijgespeeld, hij trapt overhoeks, Bossut raakt de bal nog met zijn voet en voorkomt zo de achterstand. Knappe save.

‘36 Uit de herhaling blijkt dat het schot van Cissako werd afgeblokt door de hand van Kabasele. Geen penalty, maar je kan ‘m wel fluiten.

‘45 Dubbele wissel bij Racing Genk. Kagé komt in de plaats van Cavric. Schrijvers komt in de plaats van Cissé.

‘46 Gerkens krult zijn vrije trap richting tweede paal, daar staat Mboyo moederziel alleen, maar hij trapt los naast de bal.

‘67 Wissel bij Zulte Waregem. Bongonda komt in de plaats van Cissako.

‘72 De invaller doet het! Sylla loopt goed in de ruimte, maar pikt de bal niet goed mee en geeft dan de pass op Bongonda, die trapt de bal in één tijd tegen de netten! 1-0.

75’ Via een Genks been vliegt het schot van Troisi over Köteles in doel. Een gelukje, maar dat heeft de thuisploeg wel afgedwongen. 2-0.

92’ Wissel bij Zulte Waregem. Kylian Hazard komt in de plaats van Troisi

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer