NOS VoetbalAangepast

Jans: besef moet nog doordringen

Trainer Ron Jans had een blik naar de blauwwit gekleurde tribunes nodig om te beseffen wat er was gebeurd in de Kuip. "We hebben gewonnen. Dat kun je wel zien. Maar het besef moet nog doordringen."

Zijn PEC Zwolle had zojuist Ajax een fikse draai om de oren gegeven in de bekerfinale. Een opzienbarende 5-1 stond er op het scorebord en daarmee werden de verhoudingen op het veld nog mager uitgedrukt ook. "We hebben steeds gezegd: we kunnen winnen. En dat hebben we laten zien: wij wilden meer winnen dan Ajax dat wilde."

Nog 87 minuten

Het bizarre begin, met die snelle goal van Ajacied Ricardo van Rhijn en een lange onderbreking wegens vuurwerk op het veld, had PEC er niet onder gekregen. Integendeel misschien wel. "Van Rhijn maakte de goal van zijn leven. Maar Jesper Drost, die nooit zo veel zegt, zei meteen in de kleedkamer: we hebben nog 87 minuten."

Die spirit hielp de underdog voorbij de koploper van de eredivisie die op het punt staat om voor de vierde keer op rij landskampioen te worden. "We hebben geweldig teruggeslagen. We waren dodelijk effectief. Maar bij 5-1 had ik pas het gevoel dat we gingen winnen. Want ik dacht alleen maar: wat gebeurt hier allemaal?"

Geen mazzel

Jans erkende nogmaals dat PEC Zwolle op weg naar de bekerfinale optimaal had geprofiteerd van een gelukkige loting. "Maar deze wedstrijd was geen mazzel! We hadden er nog wel drie kunnen maken. Maar ik ben zo niet ontevreden, hoor."

Als bekerwinnaar stroomt PEC Zwolle in tijdens de play-offs van de Europa League. Bij een verloren eindstrijd zou de ploeg al een maand eerder aan de bak hebben gemoeten. "We kunnen nu een normale voorbereiding draaien. En dan hoop ik op AC Milan, dat lijkt me heel mooi."

Aftellen

Met twee doelpunten had Guyon Fernandez een flink aandeel in de 5-1 zege van PEC Zwolle. "Ik speel eigenlijk altijd wel goed tegen Ajax. En misschien kwam dat vuurwerk ons wel goed uit. We liepen naar de kleedkamer en zeiden: dit gaat ons nu niet gebeuren na de weg die we hebben afgelegd om hier te komen."

Toch kon ook de Feyenoord-huurling amper geloven wat er in 'zijn' Kuip was gebeurd. "Vanaf het moment dat we voor stonden, was ik iedere minuut aan het aftellen", bekende de spits.

Tornado

"Ongekend", jubelde aanvoerder Bram van Polen, maker van de 5-1. "Dit heeft Ajax nog nooit meegemaakt. We leken wel een tornado in de eerste helft. We hadden dit al weken in ons hoofd. Alles kwam eruit."

Doelman Diederik Boer kon het allemaal evenmin nog bevatten. Maar één ding wist hij al wel zeker: "Morgen, bij de huldiging, gaan we drie keer door de grachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl