Loïc Vliegen debuteert in allerijl in Vuelta na positieve plas Sanchez: “Op een halfuur mijn valies moeten maken”

© Photo News

Samuel Sanchez werd gisteren betrapt op het verboden groeihormoon GHRP-2. De Vuelta-kopman van BMC wordt in afwachting van de B-staal op non-actief gezet, waardoor onze landgenoot Loïc Vliegen (23) plots mag debuteren in een grote ronde: “Om 13 uur was ik nog aan het trainen in het Luikse, twee uur later vertrok mijn TGV in Brussel-Zuid.”

Bram Vandecapelle

Om 14.11 uur stuurde BMC een persbericht de wereld in: Samuel Sanchez heeft na een dopingcontrole buiten competitie positief getest op GHRP-2. De olympische kampioen van 2008, die zijn onschuld uitschreeuwt, had op zijn 39ste blijkbaar nog behoefte aan een groeihormoon. Hij wordt in afwachting van het B-staal door zijn ploeg ­geschorst.

In diezelfde minuut zat Loïc Vliegen samen met zijn vriendin in de auto op het traject Herve - Brussel-Zuid. “Ik was om 13 uur net naar huis aan het fietsen na een training toen mijn gsm afging. Het was de ploegleiding om te zeggen dat ik mocht starten in de Vuelta. Mijn trein naar Nîmes vertrok wel al om 15 uur in Brussel. Ik heb mij nog nooit zo snel omgekleed en gedoucht. Gelukkig was mijn vriendin thuis en kon ze mij helpen om mijn valies te maken. Veel tijd had ik niet. Het was nog een uur rijden naar het station. Ik hoop maar dat ik niets vergeten ben. De valies weegt alleszins zwaar genoeg. ”

Verrast, maar in vorm

De 23-jarige Waal maakt zo onverwacht zijn debuut in een grote ronde. “Ik wist dat ik in de voorselectie zat, maar in de BinckBank Tour vertelde de ploegleiding dat ik niet zou meegaan. De ploeg werd samengesteld rond Samuel Sanchez. Als ze mij zouden meenemen, zou ik drie weken moeten knechten. Het zou niet goed zijn voor mijn ontwikkeling. Ik was ontgoocheld, maar had mij er wel al bij neergelegd.”

Maar door de voorlopige schorsing van de oorspronkelijke kopman gaat Vliegen nu toch naar de Vuelta. “Drie weken koers: ik weet echt niet wat ik ervan moet verwachten. In juli trok ik wel op hoogtestage in Livigno. Nadien reed ik in Cerami, de Ronde van Wallonië, Londen en de BinckBank Tour. In de derde rit werd ik er vijfde. Ik ben in vorm.”

Het parcours van zijn eerste grote ronde kent hij niet. “Ik weet dat het begint met een ploegentijdrit en er nadien veel bergen op het programma staan. Ach, ik zie wel wat er op mij afkomt. We starten zonder kopman en zonder druk. Ik hoop te kunnen uitrijden en misschien eens een gooi te doen naar een ritzege. Ik wil vooral veel leren. Een belangrijke les heb ik alvast geleerd: altijd mijn gsm meenemen op training”, aldus Vliegen die gisteravond om 21.30 uur arriveerde in het BMC-hotel in Zuid-Frankrijk.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen