“Zonder mij hadden honderden mensen kunnen sterven in Stade de France”

© AFP

© IF

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Zijn naam is Salim Toorabally, maar hij wordt nu door zowat iedereen “de redder van Frankrijk” genoemd. De 42-jarige man verhinderde dan ook een nog groter drama door op 13 november Bilal Hadfi de toegang tot het Stade de France te weigeren en zo diens gruwelijke plan te dwarsbomen: zijn bommengordel laten ontploffen in het stadion.

Guy Stevens

Op vrijdag 13 november vielen in Parijs en aan het Stade de France - in Saint-Denis - 130 doden bij aanslagen van terroristen. Ze sloegen toe in cafés en restaurants en richtten een bloedbad aan in concertzaal Le Bataclan tijdens het optreden van Eagles of Death Metal.

Ook aan het Stade de France gingen levens verloren toen drie mannen, waaronder de 20-jarige Bilal Hadfi uit Neder-over-Heembeek, hun explosievengordel tot ontploffen brachten.

Aanslag in stadion

Maar het drama had nog groter kunnen zijn, zo meldt Daily Mail maandag. Want Hadfi had een ander plan. Hij wilde het stadion, waar op dat moment de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland, binnenvallen en daar een aanslag plegen. Een aanslag die duizenden slachtoffers had kunnen maken.

Dat hij het stadion niet binnen raakte, is de verdienste van Salim Toorabally. De 42-jarige Parijzenaar, afkomstig uit Mauritius, was een van de 150 veiligheidsmensen die op die avond aan het werk was in het voetbalstadion. “Toen ik thuis vertrok, had mijn dochter me nog gezegd dat ik voorzichtig moest zijn”, vertelde hij exclusief aan de Britse krant. “Ze had gehoord dat er bomalarm geweest was in het hotel waar de Duitse ploeg verbleef en was er niet gerust in.”

Binnenglippen

Toorabally stond aan ingang L van het stadion en greep in toen hij een jonge Arabier met een donkere jas zag die wilde meeglippen met een toeschouwer die door het draaihek ging. “Hij zei me dat hij wel een ticket had en op zijn neef wachtte, maar ik stuurde hem weg. Normaal zou ik iemand dan nog wel een tweede kans geven wanneer hij zou terugkomen, maar ik vertrouwde hem niet. Iets aan hem gaf me een ongemakkelijk gevoel.”

Hadfi bleef het veiligheidspersoneel in de gaten houden en probeerde even later via een ander draaihek binnen te komen. Ook daar stak Toorabally een stokje voor.

“Frankrijk gered”

De veiligheidsagent dwarsboomde daarmee het plan van de terrorist om zijn bommengordel te laten ontploffen op een volle tribune in het stadion en zo nog veel meer slachtoffers te maken, waaronder mogelijk zelfs de Franse president François Hollande, die ook in het stadion was. “Jij hebt Frankrijk gered, zei een politieman me na de wedstrijd.”

Toen hij de ontploffingen buiten het stadion hoorde, besefte hij het nog niet, maar na de wedstrijd werd hem wel duidelijk wat hij verijdeld had. ““Er ging een rilling langs mijn ruggengraat en voelde me misselijk. Dat was zo schokkend. Ik bleef maar tegen mezelf zeggen: als ik hem had binnengelaten, zou ik medeplichtig geweest zijn aan de dood van al die onschuldige mensen. Honderden mensen hadden kunnen sterven.”

“Vreselijke flashbacks”

Na de ontploffingen ging hij samen met zijn collega’s nog helpen op straat om de veiligheid te garanderen en de vele gewonden in de ambulances te krijgen. “Sinds die avond heb ik voortdurend last van mijn maag”, zegt hij. “Ik kan niet slapen en heb vreselijke flashbacks. Maar ik ben wel oprecht trots dat ik een Fransman ben. Ons land zal dit te boven komen.”

Lees zijn volledige getuigenis hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen