"Het mag iets meer zijn tegen de honderdste verjaardag van Merckx’s eerste Tourzege in 2069"

© Belga

Hellhole Brussels – versie Donald Trump – krijgt de eerstvolgende jaren twee unieke kansen om met sportevenementen aan zijn internationaal imago te werken. Le Grand ­Départ van de Tour in 2019 en enkele matchen van het Europees kampioenschap voetbal in 2020. Op de kansen van dat laatste speculeren, heeft op dit ogenblik geen zin. Voorwaarde voor dat EK: een nieuw Eurostadion op parking C van de Heizel. Er liggen nog te veel wolfijzers klaar om dat nieuwe stadion te kelderen. Wat wel is, het zou na al de ‘cham­pagne­pers­conferenties’ en het getoeter en ­geblaas rond dat Eurovoetbal een blamage vanjewelste zijn als Brussel er niet bij zou zijn in 2020.

Guy Fransen

Le Grand Départ in 2019 binnenhalen was iets makkelijker. Daarvoor heb je geen grote infrastructuurwerken nodig. Alleen eerst en vooral veel geld om de Tourdirectie te bevredigen, in het veston van de Tourdirectie zit de portefeuille nog altijd voor het hart. Maar als dat geld dan nog gecombineerd wordt met het argument dat exact 50 jaar geleden ’s werelds grootste wielrenner Eddy Merckx zijn eerste Tour won, kan het niet fout gaan.

We gunnen Eddy Merckx van harte opnieuw dat moment de gloire. Hij bezorgde in 1969 België met zijn Tourzege ook een delirium, en zijn ontvangst in Brussel na die Tour was indrukwekkend. Geen renner – uitgezonderd Lucien Van Impe met een volksfeest in 1976 – deed het Eddy na.

Wielerkenner José De Cauwer kreeg zondagavond op Sporza de vraag wanneer wij nu eens onze Tom Dumoulin zullen hebben. José moest gaan zoeken bij enkele veelbelovende jongeren die nu nog in de jeugdcategorieën indruk maken. Maar die plaat leggen we eigenlijk al jaren op. Er zit talent aan te komen.

Hoe dat komt? Alweer wielerkenner José verwees naar de fameuze Rabobank-jeugdopleiding in Nederland én allicht een dosis geluk dat je plots een talentvolle Dumoulin hebt. Of zou het kunnen dat we nog altijd onze Vlaamse (Belgische) coureurs echt zot maken en krijgen voor de voorjaarsklassiekers. En dat is waar, daarin zijn we top. Zodra evenwel ’s werelds grootste koers komt , is het fini, althans voor de eindzege.

We herdenken zonder twijfel in 2069 de honderdste verjaardag van Eddy’s eerste Tourzege in Brussel. Maar ’t mag tegen dan iets meer zijn.

Meer over Tour de France

MEER WIELERNIEUWS

Keuze van de redactie

Video