© mye

Zonnepanelen breken alle records... maar brengen minder op als het té warm is

Het schitterende weer heeft de zonnepanelen op daken alle records doen breken. “Vrijdag produceerden ze 2.256 megawatt, dat is meer dan de twee grootste kernreactoren samen”, zegt specialist Alex Polfliet.

tlb

Het kan té mooi weer zijn voor zonnepanelen. Het afgelopen hemelvaartweekend was het schitterend weer met veel zon, en dat was een zegen voor de panelen op uw dak. “Maar toch was het een beetje te warm”, zegt Alex Polfliet, bestuurslid van PV Vlaanderen, de sectororganisatie van de zonnepanelenbedrijven.

“Als het warmer is dan 25 graden, daalt de efficiëntie van je paneel met 0,4% per extra graad. Door de hitte gaat de aansluitkast wat uitzetten, en is het contact niet meer wat het zou moeten zijn. De afgelopen dagen zijn we dus 2,5 à 3% rendement verloren.”

Toch heeft de zonne-energieproductie alle records gebroken de afgelopen dagen. “Vooral op vrijdag”, zegt Polfliet. “Toen had de hitte zijn hoogtepunt nog niet bereikt en hadden we pieken tot 2.256 megawatt. Dat is meer dan de twee grootste kernreactoren in ons land samen. Doel 4 en Tihange 3 wekken elk zo’n duizend megawatt op.”

Er was op dat piekmoment een totaal verbruik van zo’n 8.200 megawatt in Vlaanderen. “De gezinnen en bedrijven haalden dus een kwart van alle energie uit de zon”, zegt Polfliet. “Dat is indrukwekkend. In Duitsland zitten ze boven de 30%, maar na Duitsland heeft Vlaanderen het meeste aantal zonnepanelen per inwoner.”

We zitten ondertussen aan meer dan 275.000 zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen, zegt minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). “De bedoeling is dat we dit jaar 300.000 halen.”

Boetes

Naar schatting een op de zes eigenaars geeft de zonnepanelen niet aan bij de netbeheerder Eandis of Infrax. Zo ontsnappen ze aan het ‘prosumententarief’, een vergoeding van zo’n 100 euro per kilowatt die je moet betalen omdat je zelf elektriciteit op het net stuurt. “Wie dat doet, pleegt eigenlijk energiefraude”, zegt Tommelein. Wie zijn installatie niet aangeeft en betrapt wordt, riskeert vanaf 1 juni een boete van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt voor grote industriële spelers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER