Belgische festivals verbieden selfiestick (voorlopig) niet

© Virtual Festivals

Grote Amerikaanse en Nederlandse muziekfestivals, zoals Coachella en Pinkpop, mogen dan wel de populaire selfiestick verbieden, bij ons loopt het niet zo’n vaart. Voorlopig is geen enkel muziekfestival uit ons land van plan de stok waarop een mobiele telefoon kan worden vastgemaakt, te verbieden, zo blijkt uit een rondvraag bij verschillende Belgische festivalorganisatoren. ‘We willen onze bezoekers dit plezier niet afnemen’, klinkt het bij Tomorrowland.

Annelies Roose

Een foto met vrienden, een frisse festivalpint, en je favoriete band op de achtergrond? Op een aantal Amerikaanse en Nederlandse festivals zullen muziekliefhebbers er voortaan opnieuw de mensen rondom zich voor moeten lastigvallen.

Hinder

Want nadat een groot aantal bekende musea de populaire stok verbanden, zoals het Metropolitan Museaum of Art en Guggenheim in New York en het Paleis van Versailles in Frankrijk, en hij ook verboden werd op de attracties van Plopsaland, sijpelt het verbod nu ook geleidelijk de muziekwereld binnen.

Onder meer op Lollapalooza (Chicago) en Coachella (Indio, Californië) in de VS is hij voortaan verboden, net als op Pinkpop (Landgraaf), Lowlands (Biddinghuizen, Flevoland), Best Kept Secret (Beekse Bergen) en Down The Rabbit Holle (Groene Heuvels, Beuningen) in Nederland. De reden? De stok hindert andere bezoekers, en af en toe worden er ook dingen mee beschadigd.

‘We liggen niet wakker van die stick’

Een rondvraag bij de grootste Belgische festivals leert echter dat het bij ons nog niet zo’n vaart loopt. Geen enkele Belgische festivalorganisator heeft voorlopig plannen in die richting. ‘Wij hebben een zeer hoog podium, waardoor een selfie bij ons eigenlijk nooit het zicht wegneemt’, zegt Debby Wilmsen, woordvoerster van Tomorrowland. ‘Ons publiek is zeer internationaal: voor die ene keer dat die mensen in België zijn, die ene keer dat ze naar Tomorrowland komen, willen we hen het plezier dat ze aan de selfiestick beleven, niet afnemen.’

Hetzelfde is te horen bij het Cactusfestival. ‘Wij laten onze bezoekers vrij veel toe. Campingstoeltjes, paraplu’s, het kan allemaal. Als we de selfiestick zouden verbieden, zouden we die stoeltjes en paraplu’s ook niet meer mogen toelaten. En daar gaan we niet aan beginnen. We liggen eerlijk gezegd niet wakker van die stick’, zegt woordvoerster Loes Maveau.

Verbod toch niet helemaal uitgesloten

Toch is het niet helemaal uitgesloten dat de selfiestick binnenkort van een Belgisch festivalterrein verbannen wordt. Festivals als Rock Werchter, TW Classic, de Lokerse Feesten en Pukkelpop zeggen het verbod in de VS en Nederland namelijk te begrijpen. ‘Selfiesticks zijn zeer storend voor mensen die gewoon een concert willen zien, zeker als het er veel zijn’, klinkt het bijvoorbeeld bij Live Nation, de organisator van Rock Werchter en TW Classic.

Zowel Live Nation, de organisatoren van de Lokerse Feesten als die van Pukkelpop zullen het punt bespreken op hun eerstvolgende veiligheidsvergadering. Ook de organisatoren van Couleur Café hebben nog geen beslissing genomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen