© Cia Jansen

Vers van de platenpers: de oudjes

Drie bands die al minstens 35 jaar bezig zijn hebben nieuwe albums uit.

TDS

31 geleden kwam Judas Priest met 'Defenders Of The Faith', een van hun beste platen. Om dat te vieren is er nu een 'special 30th anniversary deluxe edition' (tja, er zit blijkbaar wat vertraging op), die naast het remastered album (met songs als 'Jawbreaker', 'The Sentinel' en 'Love Bites') ook twee cd's bevat met live-opnames die op 5 mei 1984 gemaakt werden in de Long Beach Arena in California. Met songs als 'Metal Gods', 'Breaking The Law', 'Living After Midnight' en 'Hell Bent For Leather' hebben die twee schijfjes veel weg van een soort live best of, ook al ontbreken uiteraard de songs van het latere 'Painkiller'. Het zijn die twee live-cd's die dan ook deze uitgave interessant maken voor de fans, en voor mensen die niet zo vertrouwd zijn met Judas Priest en de band beter willen leren kennen (bijvoorbeeld met het oog op Graspop).

Nog flink wat jaren langer bezig dan Judas Priest: The Scorpions. De band bestaat dit jaar een halve eeuw. En dat is een verrassing, want drie jaar geleden kondigden de Duitsers hun afscheid aan. "Geen platen en tournees meer", schreven we toen. Niet dus. Niet alleen staat de groep dit jaar op het hoofdpodium van Graspop, er is nu ook een nieuw album: 'Return To Forever'. Veel draagt die plaat niet bij tot de uitgebreide discografie van de Duitsers: het is meer van hetzelfde, zonder klassiekers als 'Blackout', 'Rock You Like A Hurricane' of (voor wie het wat kleffer wil) 'Wind Of Change'. Een overbodig album.

Nee, doe ons dan maar Venom. Deze Britse band ligt mee aan de basis van de black metal (meer nog, het genre is vernoemd naar hun tweede album), maar was ook van grote invloed op jonge groepen als Metallica, Slayer, Kreator... 'From The Very Depths' is het veertiende album uit de 36 jarige carrière van de band, het enige resterende originele lid dat nog in de groep zit is zanger Cronos, maar toch klinkt Venom op dit nieuwe album fris en energiek. Het songmateriaal is van a tot z top, en varieert van up- over mid- tot downtempo, zonder aan consistentie in te boeten. Cronos klinkt alsof hij nog een jonkie is, de riffs zetten tot headbangen aan, en de drums slaan je om de oren. Of hoe je als 'oude' band nog steeds relevant kan zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER