© Frederik Beyens

Dit zijn de tofste terrassen op Linkeroever

Wat is er zaliger dan op een zonnige avond een ‘terrasje te doen’ op Sint-Anneke? Wij geven je alvast zeven tips mee...

Johan Van Baelen

1. Captain’s Lounge

De uitbating van het clubhuis van de Vlaamse Vereniging voor Watersport (VVW) is nu al enkele jaren overgedragen aan cateraar Salons de Boeck. De familiezaak die in 1920 is gesticht, wordt nu geleid door Frank de Boeck. Hij houdt het niet bij de feestzaal in de Jacob Jacobsstraat, vanwaaruit alle events worden bediend.

“We hebben de Captain’s Lounge, of het vroegere clubhuis van VVW op Linkeroever. We baten ook het museumcafé van Red Star Line uit en doen de catering voor feesten en minicruises op het rivierschip Formidable, dat niet zo lang geleden in Antwerpen is voorgesteld”, aldus Frank de Boeck.

In de Captain’s Lounge kan je terecht voor klassieke bereidingen - onder meer de côte à l’os wordt aan tafel versneden - en verschillende kreeftenbereidingen. De Lounge beschikt over een eigen homarium en werkt dus niet met ingevroren kreeften. “We zitten op Sint-Anneke, dus zijn mosselen nooit ver weg. Voor een pot van 1,1 kilo betaal je 21 euro. En dan is er nog het terras. Met het mooiste uitzicht op de kathedraal en de Boerentoren.”

Captain’s Lounge, Beatrijslaan 7

© rr

2. An’s Hoeve

An’s Hoeve houdt een dubbele reputatie hoog. Niet alleen zijn er de mosselen (24,5 euro voor 1,3 kg) en de paling in ’t groen in An’s Hoeve. Chez Rini op de Oude Leeuwenrui behoort tot dezelfde keten en succes straalt nu eenmaal af. De klant kan er alleen maar goed bij varen, want er worden vaak kreeftenavonden georganiseerd. Op aanvraag zijn er zeevruchtenschotels.

“Vroeger sloten we in januari en februari twee maanden. Dat doen we niet meer. Van november tot en met maart zijn we niet de hele week open, maar van april tot en met oktober staan we zeven op de zeven paraat”, zegt de uitbater. En oh ja, weer of geen weer, tenten en windschermen zorgen ervoor dat de plage altijd toegankelijk is.

An’s Hoeve, Wandeldijk 26

© rr

3. De Zeester

Met tachtig stoelen binnen en honderdveertig op het bovendien overdekte terras is het duidelijk waar ze de klemtonen leggen in De Zeester. Bovendien schrijft de restauranthouder zelf dat hij het beste mosselrestaurant van de stad runt.

De traditie heeft hij in elk geval al mee, want toen Marc De Vriendt de zaak 25 jaar geleden overnam, was het al een gevestigde waarde. Marc wist ook waar de klepel hing, want zijn schoonfamilie baatte De Molen uit, zijn ouders de intussen verdwenen De Pauw. De Zeester richt zich vooral op vis en schaaldieren met een seniorenpot van 1 kg mosselen voor 20 euro (26 euro voor 1,4 kg.). “Maar liefhebbers kunnen hier ook een goede, malse steak bestellen.”

De Zeester, Wandeldijk 28

© Frederik Beyens

4. Plaasj Food & Drinks

De naamsverandering - Kaffee is uit de naam verdwenen - is er gekomen om alle verwarring de wereld uit te helpen. Natuurlijk kan je er terecht voor een drankje, maar de bestemming van Plaasj is toch vooral een van een brasserie.

“Ook al omdat we pas geïnvesteerd hebben in de uitbouw van de keuken, met de bedoeling om alles nog kwaliteitsvoller en vlotter te laten verlopen”, zegt uitbater Dave De Munck. Chef Jerry Goeman zorgt voor meer dan alleen maar mosselen (24,5 euro voor 1,3 kg.) : een gevarieerde kaart om à la carte te eten, die om de twee maanden wordt aangepast.

Plaasj Food & Drinks, Wandeldijk 1

© Frederik Beyens

5. Antwerp Skyline

Veerle De Rooster nam de zaak pas op 1 januari van dit jaar over, maar met een strak plan: weg met de benaming bar of een verwijzing naar de watersport. Nee, gewoon Antwerp Skyline. “Want waar zie je onze mooie stad van zuid naar noord in één oogopslag liggen”, beantwoordt ze zelf haar vraag.

Ook wie snel iets wil drinken, mag halt houden in deze brasserie. Verder is er een gewone brasseriekaart. Of je neemt een barbecuegerecht, bereid op de green egg in de keuken. Of je kiest ervoor om de gerechten naar eigen smaak te bakken op de tafelbarbecue. Mosselen? 25,5 euro voor 1,1 kg.

Antwerp Skyline, Beatrijslaan 29

© Frederik Beyens

6. Minerva Café

Minerva is de logische opvolger van Café Roma op hetzelfde adres. “Ik wilde geen verwarring, dus toen ik de radio rond de jaren 2000 overnam, heb ik er Minerva Café van gemaakt”, zegt eigenaar Frank Boekhoff.

Is zijn radio een buitenbeentje, dan is het Minerva Café dat ook, met een bingomiddag op donderdag en met aparte menukeuzen. Want waar kan je nog pladijs op de graat eten, of de vrijdagse bakharing met ajuinsaus en puree (11,90 euro)? “De prijs dateert uit de jaren stillekes, maar dat doen we bewust.” Mosselen zullen normaal, zoals vorig jaar, 22 euro per portie kosten.

Minerva Café, Wandeldijk 20

© Frederik Beyens

7. Bar ‘Lo – Retro Café

Koen en Olivier Sloots, die ook Retro Café en ’t Link Kieke uitbaten, hebben pas een tijdje na de overname van Scheldezicht de naam gewijzigd in Bar ‘Lo. Tegelijk kwam ook een stijl die veel strakker is dan die van het Retro Café. Het terras van Bar ‘Lo ligt achteraan in het groen en kijkt uit op de Schelde en de stad aan de overkant.

Elke vrijdag is er een barbecue in Bar ‘Lo, in een à volonté-formule met keuze uit zes gerechten. Bij voorkeur vooraf inschrijven. Het Retro Café is alle dagen open en dat vanaf 10u. Bar ‘Lo alleen in de zomer. En de mosselen? 22 euro voor 1,3 kilogram.

Bar ‘Lo – Retro Café, Beatrijslaan 1

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER