Novak Djokovic© AFP

AUSTRALIAN OPEN. Wawrinka neemt wraak, Djokovic vlot naar kwartfinale

Stan Wawrinka (ATP 4) heeft zich maandag in Melbourne geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. De Zwitserse titelverdediger was in zijn achtste finale te sterk voor de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez (ATP 37), het werd 7-6 (7/2), 6-4, 4-6 en 7-6 (10/8).

vml

Wawrinka nam zo sportieve wraak voor zijn uitschakeling in de vorige editie van Roland Garros, toen Garcia-Lopez de Zwitser al in de eerste ronde uit het toernooi kegelde.

De opponent van Wawrinka bij de laatste acht in Melbourne is nog niet gekend, dat wordt de winnaar van het duel tussen de als vijfde geplaatste Japanner Kei Nishikori (ATP 5) en de Spanjaard David Ferrer (ATP 10), het negende reekshoofd.

Eerste Canadees in kwartfinales sinds 1968

Milos Raonic (ATP 8) heeft zich maandag in de Canadese geschiedenisboeken getennist. Hij plaatste zich immers voor de kwartfinales en het was maar liefst 47 jaar geleden dat een Canadees daar nog in slaagde.

Achtste reekshoofd Raonic ontdeed zich in een erg spannende achtste finale in vijf sets van de als twaalfde geplaatste Spanjaard Feliciano Lopez (ATP 14) en haalde het na ruim drie uur met 6-4, 4-6, 6-3, 6-7 (7/9) en 6-3. Hij lukte maar liefst 30 aces. In de kwartfinales botst Raonic op 's werelds nummer één Novak Djokovic.

Tot maandag was Michael Belkin de enige Canadees die de laatste acht wist te bereiken op de Australian Open, hij deed dat in 1968.

Djokovic vlot voorbij Luxemburger Müller

De nummer één op de wereldranglijst, Novak Djokovic, heeft zich zonder veel moeite geplaatst voor de kwartfinales. Het Servische reekshoofd maakte zonder veel moeite komaf met de Luxemburger Gilles Müller (ATP 42). Djokovic spaarde zijn energie en stuurde Müller in drie sets naar huis. Het werd 6-4, 7-5 en 7-5.

In vier duels moest 'Nole' dus nog geen set prijsgeven. In de volgende ronde wacht dus de Canadees Raonic.

Uitslagen bij de mannen:

Novak Djokovic (Servië) - Gilles Müller (Luxemburg) 6-4 7-5 7-5Milos Raonic (Canada) - Feliciano Lopez (Spain) 6-4 4-6 6-3 6-7(7) 6-3 Kei Nishikori (Japan) - David Ferrer (Spain) 6-3 6-3 6-3 Stanislas Wawrinka (Switzerland) - Guillermo Garcia-Lopez (Spain) 7-6(2) 6-4 4-6 7-6(8)

AUSTRALIAN OPEN. Serena heeft hulp van publiek nodig, Venus klopt Radwanska

© Photo News

Bij de vrouwen mag ook topfavoriete Serena Williams (WTA 1) naar de kwartfinales van de Australian Open. De Amerikaanse had in haar achtste finale wel meer dan haar handen vol met de Spaanse Garbine Muguruza (WTA 24), maar trok het laken na drie sets toch naar zich toe. Ook zus Venus verzekerde zich van een ticket voor de kwartfinales tegen Radwanska.

Het werd 2-6, 6-3 en 6-2 voor de vijfvoudige eindlaureate van de Australian Open. Het keerpunt van de partij na het tweede spel in de derde set, toen Williams zes breakballen wist te redden. En dat was enkel mogelijk door de hulp van het publiek, bekende de Amerikaanse achteraf: ‘Komaan Serena, gebruik je spin’hoorde ik. Ik dacht: Oké! Hier zitten overal coaches: jullie hebben me echt geholpen’, zei ze na afloop.

In de kwartfinales wacht Dominica Cibulkova (WTA 10), die in de eerste ronde Kirsten Flipkens (WTA 51) had uitgeschakeld. De als elfde geplaatste Cibulkova, vorig jaar nog verliezend finaliste in Melbourne, nam in haar achtste finale de maat van tweevoudig eindwinnares Victoria Azarenka (WTA 44) en haalde het met 6-2, 3-6 en 6-3.

Venus Williams (WTA 18) heeft zich maandag op de Australian Open in Melbourne als laatste verzekerd van een ticket voor de kwartfinales van het vrouwentoernooi. De 34-jarige Amerikaanse ontdeed zich na een driesetter van het zesde reekshoofd, de Poolse Agnieszka Radwanska (WTA 6). Na 2 uur en 5 minuten stonden de 6-3, 2-6 en 6-1 setstanden op het scorebord.

Het was al van 2010 geleden dat Williams nog eens de laatste acht van een grandslamtoernooi bereikt had. De Amerikaanse, zevenvoudig grandslamwinnares, botst in de kwartfinales op haar landgenote Madison Keys (WTA 35). Die had eerder op de dag in een Amerikaans onderonsje met Madison Brengle (WTA 64) afgerekend. Het werd 6-2 en 6-4.

Uitslagen bij de vrouwen:

Madison Keys (U.S.) - Madison Brengle (U.S.) 6-2 6-4 Serena Williams (U.S.) - Garbine Muguruza Blanco (Spain) 2-6 6-3 6-2 Dominika Cibulkova (Slovakia) - Victoria Azarenka (Belarus) 6-2 3-6 6-3

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Australian Open