Standard verbiedt alle tifo's voor rest van het seizoen

Het bestuur van Standard heeft vanochtend samengezeten over de spandoek die de supporters van de club gisteren uitrolden tijdens de wedstrijd tegen Anderlecht. Daarop stond een beul afgebeeld met een zwaard en het hoofd van Steven Defour. De club verbiedt nu tijdelijk alle spandoeken en de supportsclub Ultras Inferno 96, dat verantwoordelijk was voor het spandoek, mag niet meer mee naar uitwedstrijden. Dat meldt VTM Nieuws.

dmm

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Volgens woordvoerder Olivier Smeets was Standard niet op de hoogte dat er zondag een tifo met daarop een onthoofde Steven Defour voor de aftrap van de Clasico tegen Anderlecht getoond zou worden. ‘De supporters hadden ons vooraf een ander spandoek laten zien’, meldde Smeets zondagavond in een persmededeling. Ook voorzitter Duchatelet was niet te spreken over de actie: 'De Ultra's hebben ons misleid', liet hij optekenen in 'Stadion'. Maandagmorgen gooide commercieel directeur Bob Claes de 'bewijzen' op Twitter. Op de flyer waarop voor de match opgeroepen wordt tot hulp van de andere fans bij het ontvouwen van de tifo is er inderdaad geen sprake van Steven Defour, enkel van 'RSCL till I die'.

‘Ze hadden ons vooraf een spandoek getoond en dat hebben we goedgekeurd. Maar hetgeen er vandaag werd getoond was iets heel anders dan wat we hadden afgesproken. Ze hebben ons misleid. Ik wil dan ook een gesprek om aan te tonen dat zoiets niet kan. Morgen gaan we praten. Ik neem alvast afstand van wat ze vandaag deden', aldus Roland Duchatelet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

'Hiermee kunnen we niet akkoord gaan'

‘Er bestaat zoiets als vrijheid van meningsuiting, maar met hetgeen we zondagnamiddag zagen, kunnen we niet akkoord gaan. We begrijpen immers maar al te goed dat het voor heel wat mensen kwetsend is. We nemen dus afstand van het spandoek dat getoond werd’, aldus Smeets. ‘In eerste instantie willen we in dialoog gaan met de mensen die deze tifo gemaakt hebben, maar dat wil niet zeggen dat er geen sancties zullen volgen.’

Daar heeft Standard inmiddels werk van gemaakt: in een perscommuniqué dat de club maandagmiddag verspreidde, kondigt het actie aan tegen degenen 'die niet alleen de club maar ook de andere fans in tribune 3 een ander spandoek lieten zien dan hetgeen zondag getoond werd. Het vertrouwen is gebroken. Wij gaan nu de nodige maatregelen nemen om de schuldigen te straffen en dergelijke zaken in de toekomst te vermijden.' Volgens VTM Nieuws worden tifo's voor de rest van het seizoen verboden op Sclessin, terwijl Ultras Inferno 96, de verantwoordelijke supportersclub, niet meer meemag naar uitwedstrijden.

Standard zal eerstdaags ook samenzitten met de stad Luik en Ultras Inferno.

'Wansmakelijk'

Vooraf was er door de transfer van Alexander Scholz en de terugkeer van voormalig publiekslieveling Steven Defour naar Sclessin heel wat te doen rond deze Clasico. In de aanloop naar de wedstrijd werd de sfeer nog wat opgehitst door anti-Defour spandoeken op de autosnelwegen richting Luik en een reusachtig spandoek in de Luikse spionkop met daarop de afbeelding van een onthoofde Defour en het opschrift ‘Red or dead’. Ook tijdens de wedstrijd bleef de sfeer in de ‘Vurige Stede’ bijzonder gespannen.

Bob Madou, Business Director bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), kondigde op Twitter reeds aan te willen onderzoeken welke stappen er eventueel mogelijk zijn tegen de ronduit choquerende tifo. ‘Wansmakelijk en onaanvaardbaar spandoek. Hier bestaat geen reglement over, maar we bekijken wat we wel kunnen doen.’

Lees hier de verontwaardigde reacties van onder andere Yves Leterme en Philippe Muyters.

Luikse burgemeester overweegt voor tifo naar de rechter te stappen

© Belga

De Luikse burgemeester Willy Demeyer overweegt een strafklacht in te dienen naar aanleiding van de tifo die zondag voor de start van de Clasico tussen Standard en Anderlecht getoond werd op Sclessin en waarop een onthoofde Steven Defour te zien was. ‘De voetbalwereld moet niet denken boven de wet te staan’, vertelde Demeyer maandag. Het Luikse parket geeft aan momenteel nog geen klachten te hebben ontvangen en is ook niet van plan zelf een dossier te openen.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Demeyer was zondag op Sclessin aanwezig. Toen hij de tifo zag, was hij naar eigen zeggen gechoqueerd, des te meer omdat Standard-voorzitter Duchâtelet en -vicevoorzitter Venanzi hem nog voor de wedstrijd hadden gerustgesteld over het spandoek. ‘Ik denk dus dat ze te goeder trouw gehandeld hebben, ze zijn bedrogen’, aldus Demeyer.

De Luikse burgemeester sluit niet uit dat er een klacht wegens aanzetten tot moord en haat zal worden ingediend. ‘Ik zal deze mogelijkheid nog bestuderen, want er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting. We moeten ons de vraag stellen of het voetbal buiten de wet gesteld wordt, of niet.’

Op vraag van Demeyer zal er zaterdag om 10u een ontmoeting met vertegenwoordigers van Standard en zijn supporters plaatsvinden. Demeyer stelde mandag al dat voetbal niet boven de wet staat en dat hij een klacht wegens aanzetten tot moord en haat overweegt.

Hij herinnert er ook nog aan dat tijdens de laatste Europese thuiswedstrijd van de club, tegen het Nederlandse Feyenoord Rotterdam, incidenten uitbraken waarbij meerdere agenten gewond raakten. De stad Luik investeert nochtans jaarlijks 1 miljoen euro voor de veiligheid. ‘Met Standard hebben we altijd een constructieve dialoog gehad. Maar ik stel vast dat er momenteel zorgen zijn en het is mijn plicht om hierop te wijzen. Ik heb iets te zeggen omdat ik verantwoordelijk ben. Deze daden beïnvloeden het imago van de stad’, besloot Demeyer.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL