Direct naar artikelinhoud

Verpleegster uit Texas genezen van ebola

Een Amerikaanse verpleegster van een ziekenhuis in Texas is genezen verklaard van ebola. Amber Vinson liep het virus op bij de verzorging van een inmiddels overleden besmette man uit Liberia. De familie van de vrouw heeft in een communiqué laten weten dat de 29-jarige verpleegster voorlopig nog in het ziekenhuis blijft voor verzorging, maar geen symptomen meer vertoont van het virus.

Verpleegster uit Texas genezen van ebola

Vinson zal nu overgebracht worden naar een andere afdeling van het gespecialiseerde Emory ziekenhuis in Atlanta, aldus de familie. De vrouw was de tweede verpleegster van het Texas Presbyterian Hospital van Dallas die ebola opliep na te zijn blootgesteld aan de Liberiaanse patiënt Thomas Eric Duncan. Duncan overleed op 8 oktober aan de ziekte.

De toestand van de andere verpleegster, Nina Pham, is stabiel en er is sprake van een verbetering. De vrouw verblijft momenteel in een ziekenhuis in Maryland.

Voorzichtig optimistisch
President Barack Obama heeft gezegd dat hij voorzichtig optimistisch is over de ebola-situatie in de Verenigde Staten. De meeste mensen die in quarantaine zaten vanwege hun relatie met de door ebola besmette patiënten zijn weer thuis.

'Het lijkt erop dat de uitbraak kan worden gestopt als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat geeft hoop', aldus Obama.

De ebola-epidemie breidt zich vooral in West-Afrika verder uit. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn intussen 9.936 gevallen geregistreerd. Het dodental staat op 4.877. Experts gaan uit van een veel hoger aantal niet-geregisteerde doden.

Vooral in de hoofdsteden van de landen Guinee, Liberia en Sierra Leone, die het zwaarst door het virus zijn getroffen, blijft het besmettingspercentage hoog, verklaarde de WHO. De meeste slachtoffers zijn te betreuren in Liberia met inmiddels 2.705 doden.

In Nigeria en in Senegal werd de epidemie de voorbije dagen door de WHO als beëindigd verklaard, omdat daar al 42 dagen geen nieuw geval meer gemeld is.

Verpleegster Amber Vinson.