Direct naar artikelinhoud

Premier Canada: 'We laten ons niet intimideren'

Premier Stephen Harper zegt dat Canada zich 'niet laat intimideren' door de schietpartijen bij het parlement en een oorlogsmonument in de hoofdstad Ottawa. Dit zei Harper in en toespraak tot de geschokte bevolking. De 32-jarige Michael Joseph Hall schoot gisteren eerst een op wacht staande militair dood, waarna hij het naastgelegen parlementsgebouw binnendrong.

Inwoners van Ottawa leggen bloemen bij het oorlogsmonument waar een soldaat werd doodgeschoten door de 32-jarige schutter.Beeld ap

De autoriteiten bevestigden vanmorgen de identiteit van de dader. De uit Quebec afkomstige Hall, een kleine crimineel, zou zich bekeerd hebben tot de islam. Sindsdien voert hij de naam Michael Zehaf-Bibeau. Hij zou bij de inlichtingendiensten bekend staan als 'risico-reiziger', en mede daarom zou zijn paspoort zijn ingetrokken. In 2003 werd hij veroordeeld tot twee jaar cel wegens diefstal en wapenbezit, aldus de Canadese zender CTV. Hij zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan drugsbezit. Canadese media melden dat zijn vader, een zakenman, in 2011 heeft gevochten in Libië in de strijd tegen het Kadhafi-regime.

'De incidenten van deze week herinneren ons eraan dat Canada niet immuun is voor de terroristische aanslagen die we elders op de wereld hebben gezien', hield premier Harper het land voor. 'Aanvallen op ons veiligheidspersoneel en op overheidsinstellingen zijn ook aanvallen op ons land, op onze waarden en op onze maatschappij.'

De schietpartij zette Canada gisteren op scherp, nadat maandag al een aspirant-Syriëganger was ingereden op twee militairen. Eén soldaat kwam daarbij om. De dader, de 25-jarige moslimbekeerling Martin Couture-Rouleau, ook uit Quebec, werd door de politie doodgeschoten. Met het parlement en een militair gedenkteken als doelwit was het verband met die terreurdaad woensdag snel gelegd.

De mogelijkheid dat het om meer dan één dader ging, werd nog lang opengehouden. Het centrum van Ottawa was lang afgesloten voor een jacht op een tweede of derde schutter, die door omstanders zou zijn gezien.

Hulpverleners voeren een soldaat af die gewond raakte bij de beschietingen.Beeld anp

Alliantie

Westerse landen die net als Canada deel uitmaken van de alliantie die in Irak en Syrië tegen het terreurleger Islamitische Staat (IS) strijden, houden al langer rekening met aanslagen op eigen bodem tegen militairen. De krant Ottowa Citizen meldde dat er al twee weken geleden geruchten waren dat aan IS-gelieerde islamisten het op Canada zouden hebben gemunt.

Kort voor tien uur 's morgens opende een man in een park het vuur op twee erewachten bij een oorlogsmonument voor de Canadese gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Hij loste ten minste twee schoten. Toen een van hen, een geüniformeerde reservist, in elkaar zakte, rende hij volgens ooggetuigen weg in de richting van de tegenovergelegen Parliament Hill.

Twitter bericht wordt geladen...

Twintig schoten

In het parlementsgebouw weergalmden daarop minstens twintig schoten. Eerst in de ontvangsthal en daarna in een marmeren gang. Uiteindelijk is een schutter volgens parlementariërs neergeschoten door Kevin Vickers, hoofd van de parlementaire bewakingsdienst. Vickers groeide in de uren daarna in de Canadese media snel uit tot een volksheld.

Premier Harper, die op het moment van de aanslag in het gebouw een commissie toesprak, werd snel geëvacueerd. Parlementariërs, journalisten en andere aanwezigen sloten zichzelf in paniek op in vergaderzalen of klommen naar buiten via bouwsteigers. In een eerste reactie liet Harper weten dat het parlement en de regering moeten blijven functioneren na deze 'verachtelijke aanval'.

Ottawa Hospital kreeg vier slachtoffers van de schietpartij binnen. Van drie is de toestand stabiel, de vierde was de militair.

Ooggetuigen meldden aan Canadese media een glimp te hebben opgevangen van een man met een zwart-witte sjaal voor zijn gezicht en een wapen met een lange loop. Sommigen meenden te hebben gezien hoe hij na het neerschieten van de erewacht triomferend zijn handen omhoog stak. Het centrum van Ottawa werd voor een paar uur hermetisch afgesloten.

Twitter bericht wordt geladen...

Kevin Vickers

De politici hebben unaniem het hoofd van de beveiliging van het parlementsgebouw, Kevin Vickers, geprezen voor zijn heldhaftige optreden. Hij zou degene zijn die de schutter heeft tegengehouden en neergeschoten.

Tekst loopt door na filmpje

Twitter bericht wordt geladen...

Terreurdreiging

Maandag werd er in het Noord-Amerikaanse land al een 53-jarige militair doodgereden door een geradicaliseerde man. Canada verhoogde vandaag de terreurdreiging vanwege dat incident.

Een woordvoerder van het ministerie zei dat de verhoogde terreurdreiging betekent dat 'informatie heeft uitgewezen dat een individu of groep binnen Canada of in het buitenland de intentie en het vermogen heeft om een terroristische aanslag te plegen.'

Het leger heeft naar aanleiding van de laatste gebeurtenissen vandaag bases door het hele land gesloten.

Ook de Nederlandse politie is extra waakzaam. Op advies van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is de politie extra zichtbaar op drukke plaatsen, zoals stations.

De auto waarmee maandag op twee Canadese soldaten werd ingereden.Beeld ap
Terreurdreiging
Beeld ap
Terreurdreiging
Beeld ap
Het oorlogsmonument in Ottawa na de schietpartij.Beeld anp
Terreurdreiging
Beeld ap
Terreurdreiging
Beeld reuters
Terreurdreiging
Beeld ap
Terreurdreiging
Beeld ap
Terreurdreiging
Beeld ap
Terreurdreiging
Beeld epa
Terreurdreiging
Beeld ap