Direct naar artikelinhoud

Mexico verzoekt om arrestatie burgemeester Iguala

Het Mexicaanse gerechtshof heeft gisteren een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de burgemeester van Iguala. De man wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de aanval in zijn stad op tientallen studenten. Bij die aanval op 26 september vielen 6 doden. Nog steeds worden 43 studenten vermist.

Demonstranten houden posters omhoog met daarop de foto's van de 43 vermiste Mexicaanse studenten.

Behalve naar de burgemeester wordt ook gezocht naar zijn echtgenote en de verantwoordelijke voor openbare veiligheid in de stad. De burgemeester wordt ervan verdacht de 'aanstichter te zijn van de feiten in Iguala', verklaarde minister van Justitie Jesus Murillo Karam op een persconferentie.

Het is de eerste keer dat de gerechtelijke autoriteiten de aanstichters benoemen van de misdaad die al wekenlang in Mexico en daarbuiten voor verontwaardigde reacties zorgt. In het kader van het onderzoek worden 52 mensen vastgehouden, voor het overgrote deel lokale politieagenten.

Uit de getuigenissen van de opgepakte personen zou blijken dat de burgemeester de opdracht heeft gegeven om de studenten 'aan te pakken', uit vrees dat de leerlingen anders een openbaar evenement zouden verstoren dat de echtgenote van de burgemeester organiseerde.

Banden met drugskartel
De burgemeester en zijn vrouw Maria de los Angeles Pineda, tevens de zus van drie drugshandelaars, hebben banden met het kartel van de Guerreros Unidos, dat volgens de autoriteiten achter de verdwijning van de studenten zit. Volgens de autoriteiten heeft de lokale politie de 43 studenten overgedragen aan leden van het kartel.

Sinds de verdwijning zijn in en rond Iguala al negen massagraven ontdekt met in totaal 30 lijken, zo zei de minister. Onderzoek heeft uitgewezen dat het in zeker 28 gevallen niet gaat om de verdwenen studenten.