Direct naar artikelinhoud

'Terugsturen Somaliërs betekent soms doodvonnis'

Amnesty International heeft kritiek op het terugsturen door Nederland van Somalische asielzoekers. In sommige gevallen staat dat terugsturen vrijwel gelijk aan een 'doodvonnis' omdat asielzoekers terechtkomen in gebieden die gecontroleerd worden door de terreurbeweging al-Shabaab, aldus Amnesty in een verklaring.

Uitgeprocedeerde asielzoekers uit Somalië hebben in 2012 een kamp opgezet voor het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst uit protest tegen hun uitzetting.

Amnesty wil dat Nederland stopt met het terugsturen van asielzoekers naar het zuiden en midden van Somalië omdat het daar te gevaarlijk is. De organisatie noemt als voorbeeld de 26-jarige Ahmed Said die in 2013, 20 jaar nadat hij uit Somalië was gevlucht, naar de hoofdstad Mogadishu werd gestuurd. Drie dagen na zijn aankomst raakte hij gewond bij een zelfmoordaanslag, waarbij zes doden vielen.

Nederland is niet het enige land dat kritiek krijgt van Amnesty. De organisatie heeft ook de regeringen van Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië en Saudi-Arabië opgeroepen te stoppen met terugsturen.