© BELGA

Rechters kunnen weldra minimumstraffen uitspreken

Bij zware misdrijven kunnen de rechters binnenkort een minimale effectieve straf uitspreken. Dat is het gevolg van een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens dat donderdag werd goedgekeurd door de ministerraad.

Bij een levenslange straf kan de strafuitvoeringsrechtbank momenteel een voorlopige invrijheidsstelling uitspreken vanaf vijftien jaar, weliswaar onder strenge voorwaarden. Ook andere gedetineerden kunnen nu al na een derde van hun straf vrijkomen.

Door een aanpassing aan het strafrecht zal een rechter voortaan een minimale strafuitvoering kunnen uitspreken, bijvoorbeeld van 20 jaar in het geval van levenslang of van tweederde van de gevangenisstraf.

Tegelijk wordt de onmiddellijke aanhouding na veroordeling niet meer bij een straf van één jaar, maar pas vanaf een straf van drie jaar uitgevoerd. “Dat moet een deel van de oplossing bieden voor de overbevolking van de gevangenissen”, zegt Geens donderdag. De onmiddellijke aanhouding is een maatregel die doorgaans wordt toegepast bij personen die verstek laten. Zij gaan dan naar de gevangenis, tekenen verzet aan en krijgen zo goed als altijd een lagere straf.

De ministerraad keurde donderdag nog een reeks andere maatregelen voor jusitie goed. Zo worden alle oude akten, zoals geboorte- en overlijdensakten gedigitaliseerd. Wie er één wil opvragen moet daardoor niet langer naar de gemeente die ze heeft uitgevaardigd.

In het burgerlijk recht wordt het begrip ‘bemiddeling’ in de wet ingeschreven. Het vormt voortaan een echt alternatief voor de beslechting van een geschil in de rechtbank. Het beroep en de titel van bemiddelaar worden beschermd.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer