© Photo News

Catalaanse regering schort (voorlopig) campagne voor referendum op

De regering van Catalonië heeft dinsdag zijn campagne voor het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid tijdelijk stopgezet. Dat gebeurt in afwachting van een beslissing ten gronde van het Spaans Grondwettelijk Hof, dat moet oordelen over de wettigheid van die volksraadpleging.

llo

De Spaanse regering had maandag bij het grondwettelijk hof een klacht ingediend tegen de Catalaanse volksraadpleging. Volgens premier Mariano Rajoy zou dat referendum, dat op 9 november georganiseerd moest worden, niet verenigbaar zijn met de grondwet.

Het Grondwettelijk Hof verklaarde de klacht ontvankelijk. In afwachting van een beslissing ten gronde kan er daardoor geen referendum plaatsvinden. De rechters hebben nu vijf maanden de tijd om tot een uitspraak te komen.

Francesc Homs, woordvoerder van de Catalaanse regering, benadrukte wel dat de regering ‘vastbesloten’ blijft om een volksraadpleging over de onafhankelijkheid te organiseren.

‘We willen doorzetten en we gaan het nodige doen om onze engagementen in overeenstemming met de wet te vervullen’, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer