Japanse premier brengt offer aan omstreden Yasukuni-schrijn

De Japanse premier Shinzo Abe heeft een ritueel offer gebracht aan de controversiële Yasukuni-schrijn in Tokio. Bezoeken van Japanse politici aan het schrijn wekken steevast woede op in Aziatische landen die geleden hebben onder Japanse bezetting tijdens WOII.
AP2013

Hij bracht evenwel geen bezoek aan Yasukuni, wat er volgens waarnemers op wijst dat hij de gespannen relaties met China en Zuid-Korea niet verder op de spits wil drijven in de aanloop naar een bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama.

Abe liet in Yasukuni een masakaki-boom neerleggen naar aanleiding van het driedaagse lentefestival van het schrijn, dat een eerbetoon vormt voor de miljoenen Japanse oorlogsdoden, onder wie ook veroordeelde oorlogsmisdadigers. Bezoeken van Japanse politici aan het schrijn wekken steevast woede op in Aziatische landen die geleden hebben onder de Japanse bezetting tijdens WOII.

Dat gebeurde ook toen de conservatieve Abe in december jongstleden een bezoek bracht. Het eerste bezoek van een regeringsleider sinds 2006 zorgde voor woedende reacties in China en Zuid-Korea, wier relaties met Japan ook al bezwaard worden door een aantal territoriale geschillen.

Volgens Japanse media wijst het offer erop dat Abe afziet van een nieuw bezoek aan het schrijn. Woensdagavond arriveert Obama in het land van de rijzende zon voor een driedaags bezoek. Naar verwachting zal de Amerikaanse president zijn Japanse bondgenoten verzoeken om hun relaties met Zuid-Korea te verbeteren.

Meest gelezen