"Regering-Di Rupo realiseerde 60 procent beloftes"

"De regering-Di Rupo heeft 60 procent van het regeerakkoord gerealiseerd", zegt Bruno Dirkx van de Rapporteurs in "De ochtend". Rapporteurs.be is een burgerinitiatief dat sinds de eedaflegging van de federale regering hun werk opvolgt.

Er stonden niet minder dan 469 beloftes in het regeerakkoord van de federale regering. 288 beloftes zijn ook effectief uitgevoerd. Dat is 61,4 procent. "Er is maar tien procent effectief niet gerealiseerd", zegt Dirkx. "Een aantal andere beloftes zijn nog in behandeling of hebben we geen informatie over gevonden."

Volgens de Rapporteurs zijn de belangrijkste beloftes wel nagekomen. "Zo is de staatshervorming zo goed als volledig gerealiseerd en zijn ook de begrotingsmaatregelen vrij snel uitgevoerd", klinkt het. "Ook de belangrijkste socio-economische beloftes zijn effectief uitgevoerd."

Dirkx vindt het wel vreemd dat dit soort werk iets is wat vrijwilligers doen. "Het is ook niet altijd gemakkelijk om te doen en het is best veel werk", zegt hij. De politiek kan volgens hem nog veel leren wat communicatie betreft. "De politiek heeft alle gegevens, maar communiceert nog steeds zoals in de vorige eeuw."

Meest gelezen