West-Vlaanderen wil Provinciaal Hof op Brugse Markt kopen

De provincie West-Vlaanderen wil één van de mooiste en grootste gebouwen op de Brugse Markt, het Provinciaal Hof, aankopen van de federale overheid. De provincie heeft daar vijf miljoen euro voor over. Een aantal andere gebouwen zou ze dan wel van de hand doen.

De provincie streeft naar een rationalisatie van de gebouwen in Brugge, nu ze door de interne staatshervorming zich vanaf 2017 moet gaan richten op grondgebonden functies. Daardoor moet er minder personeel gehuisvest werden.

Daarom richt de provincie zijn pijlen op het Provinciaal Hof. De provincie wil de huidige congres- en vergaderfuncties voor de ruimere publieke sector behouden, maar ook een provinciaal informatiecentrum uitbouwen zodat het neogotische pronkstuk op de Markt van Brugge een deel ontsloten wordt voor het grote publiek. Daar kan iedereen dan terecht voor toeristisch-recreatieve en andere info over de provincie.

"Dit is een unieke locatie, pal in het centrum, om iedereen te informeren", aldus eerste gedeputeerde Guido Decorte (CD&V). "Bovendien mogen we het risico niet lopen dat dit pareltje in handen komt van een privé-investeerder zoals de gebouwen rond het Provinciaal Hof."

Voorkomen dat Provinciaal Hof op de markt komt

Op dit moment kan iedereen terecht in het Tolhuis waar ook de welzijnsbibliotheek en de cultuurbibliotheek "West-Flandrica" gehuisvest zijn. Door de staatshervorming is de provincie daar niet langer bevoegd voor. De provincie overweegt dan ook om het Tolhuis te verkopen en hoopt de bibliotheekcollectie over te dragen, en liefst toe te voegen aan de erfgoedbibliotheek van Brugge. Ook het provinciehuis Abdijbeke, waar nog diensten zitten voor cultuur en welzijn, zou verkocht kunnen worden. Het personeel kan dan terecht in het provinciehuis Boeverbos.

Met die opbrengsten en vijf miljoen euro wil de provincie het Provinciaal Hof opkopen en verbouwen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) moet hierover nog formeel beslissen. Bedoeling is om een procedure van minnelijke onteigening in te zetten. Dat moet voorkomen dat het Provinciaal Hof op de markt komt.

"Bovendien investeren wij binnenkort 1,3 miljoen euro in de toegankelijkheid. Het kan niet de bedoeling zijn dat wij zwaar investeren, en dan het gebouw van de hand moeten doen", aldus gedeputeerde voor Patrimonium Bart Naeyaert (CD&V).

Meest gelezen