Eric Van Rompuy haalt opnieuw uit naar De Wever

© BELGA

Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) haalt opnieuw uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever, naar aanleiding van diens ‘racisme-uitspraken’. 'De Wever is alleen met zichzelf bezig en wil boven alles zijn machtsbasis in Antwerpen en Vlaanderen bewaren en daarom zoekt hij de conflicten op', stelt Van Rompuy zondag op zijn blog. Premier Charles Michel krijgt eveneens opnieuw een tik op de vingers omdat hij het heeft nagelaten De Wever echt lik op stuk te geven.

sdv

De CD&V’er laakt dat De Wever groot is geworden door polarisatie: 'tegen de Walen, tegen de PS en Di Rupo, tegen de vakbonden, tegen de culturele wereld. Vandaag zoekt hij naar tegenstellingen met de migrante gemeenschappen zoals de Berbers om zich duidelijk te positioneren. De Wever is steeds electoraal bezig en wil met deze verklaringen de samenleving opnieuw verdelen over het integratie- en migrantenprobleem om de (ex-)Vlaams Belang-kiezers blijvend aan zich binden', schrijft Van Rompuy.

Hij vindt het ook niet kunnen dat de N-VA-voorzitter nooit deelneemt aan parlementaire debatten en 'provocatief' afwezig blijft na elke rel in de media. 'Eén tegen allen. Dat is zijn waarmerk. Zo zit hij in mekaar en zolang zijn strategie succes kent, zal hij die niet veranderen', luidt het.

Van Rompuy kreeg twee weken geleden kritiek omdat hij premier Michel zwak leiderschap had verweten. 'Charles Michel heeft deze week opnieuw een kans gemist om zich duidelijk op te werpen als de leider van deze coalitie', luidt het nu. Zolang de premier de N-VA-voorzitter geen lik op stuk geeft, 'blijft hij de schaduwpremier', aldus Van Rompuy. 'Deze regering levert goed werk op sociaal-economisch en budgettair vlak. Dit wordt evenwel gehypothekeerd door de constante profilering van De Wever.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen