Onderhandelingen over nucleair akkoord met Iran "bevestigen onze ergste vrees"

Nu er vanuit het Zwitserse Lausanne steeds meer signalen komen dat er tegen dinsdag een akkoord kan worden gevonden over het toekomstige uraniumverrijkingsprogramma van Iran, trekt de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu aan de alarmbel. "Het gevaarlijke akkoord" dat in de steigers staat, zo waarschuwt hij, "bevestigt opnieuw al onze bezorgdheden, en zelfs meer dan dat."

De onderhandelingen moeten Iran toelaten een nucleair programma te behouden voor strikt niet-militaire toepassingen, in ruil voor een versoepeling van de internationale economische sancties. Israël gelooft echter niet dat Teheran uitsluitend vreedzame bedoelingen heeft en koppelt het dossier aan de strijd in Jemen, waar de door Iran gesteunde sjiitische Houthi-rebellen bekampt worden door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.

"De as Iran-Lausanne-Jemen is zeer gevaarlijk voor de mensheid en moet gestopt worden", zei Netanyahu bij het begin van de ministerraad in Jeruzalem. "Iran is actief op de as Beiroet-Damascus-Bagdad om het hele Midden-Oosten te veroveren."

Onderhandelingen

In Lausanne zitten de Iraanse onderhandelaars rond de tafel met de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk (de permanenten leden van de VN-Veiligheidsraad) en Duitsland. Elk land stuurt zijn minister van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse, Franse en Duitse ministers John Kerry, Laurent Fabius en Frank-Walter Steinmeier hebben alle drie afspraken voor begin volgende week afgezegd. Dat zou erop kunnen wijzen dat ze alle tijd tegen de deadline van dinsdagavond nodig zullen hebben om een akkoord uit te werken, maar dat ze er wel rekening mee houden dat een vergelijk mogelijk is.

Meest gelezen