"Ex-Ford-arbeiders moesten als bedienden worden vergoed"

De arbeidsrechtbank in Tongeren heeft een uitspraak gedaan in de eerste vier dossiers die ex-Ford-arbeiders tegen hun voormalige werkgever hadden aangespannen omdat ze jarenlang in feite bediendewerk hebben gedaan, maar daar niet als dusdanig voor vergoed werden. De rechter heeft hen nu gelijk gegeven. "Een belangrijk signaal, waar we heel blij mee zijn", aldus Johan Lamers van de christelijke bediendebond.

In totaal zijn er bijna 170 voormalige Ford-arbeiders die bij de rechtbank een dossier hebben ingediend omdat ze in feite bediendewerk deden, maar niet van dezelfde voordelen konden genieten als de collega's die wel officieel in dat statuut zaten. Samen eisen ze ongeveer 75 miljoen euro van Ford als achterstallig loon, bijkomende pensioenverzekering, enzovoort.

"Belangrijk signaal"

De arbeidsrechtbank in Tongeren heeft nu een uitspraak gedaan over de eerste vier dossiers. "De rechtbank volgt ons volledig en stelt dat deze mensen daadwerkelijk als bedienden beschouwd moeten worden", zegt Johan Lamers (LBC-NVK). "Dat is een heel belangrijke uitspraak. We gaan nu de verdere motivering bekijken in het dossier en daarna kan worden gestart met het bepalen van de bedragen die toegekend moeten worden. Voor elk geval apart moet er immers beslist worden hoe lang de periode geldt dat deze mensen in een ander statuut moesten werken en op welke compensatie ze recht hebben. Dit kan nog een tijd aanslepen."

Van de andere 166 dossiers zijn inmiddels ook al de volgende zaken gepleit. "Elk geval moet apart worden bekeken", aldus Lamers. "De zittingen zijn nog tot in 2016 gepland, wanneer de laatsten aan bod komen. Ook voor hen is deze uitspraak alvast een stap in de goede richting."

Meest gelezen