Chaos in Venezuela: “Terroristen gooien granaten vanuit helikopter op hooggerechtshof”

© *

© REUTERS

© BELGA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

In Venezuela is het Hooggerechtshof dinsdag aangevallen. Volgens president Nicolas Maduro werden vanuit een gekaapte politiehelikopter twee granaten geworpen naar het gebouw. Hij had het over “een terreuraanval en poging tot staatsgreep”. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

dgs

Maduro ligt al maanden onder vuur. Bij volksprotesten kwamen al meer dan 75 mensen om het leven. Eerder dinsdag dreigde de president er nog mee de wapens op te nemen om zijn socialistische project te verdedigen.

Maar tijdens zijn toespraak voor een groep van journalisten werd het Hooggerechtshof in Caracas aangevallen. Het presidentieel paleis ligt in de buurt. De helikopter vloog ook over het ministerie van Binnenlandse Zaken en van Justitie. Volgens Maduro is een van de granaten niet ontploft.De president “activeerde” het leger. “Zij die verantwoordelijk zijn voor deze terreuraanval op onze instellingen zullen vroeg of laat gevat worden”, verklaarde de president. Volgens Maduro was de helikopter gekaapt door een piloot die gelinkt wordt aan de vroegere minister van Binnenlandse Zaken, Miguel Rodriguez Torres. Die zou een coup beramen, beweert de president.Op beelden is te zien hoe de helikopter behoort tot de CIPC, de recherchepolitie. Eén man bestuurt het toestel, een andere -gemaskerd- houdt een spandoek met de tekst “Artikel 350. Vrijheid”. De piloot is volgens lokale media Oscar Perez. Die postte een reeks videoboodschappen op Instagram, waarin hij zegt deel uit te maken van een groep dissidenten tegen “de corrupte regering”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dreigen met wapengeweld

"Wanneer Venezuela in chaos en geweld zou verzeild raken, wanneer de Bolivariaanse revolutie wordt vernietigd, zullen we de strijd aangaan2, luidde het in een toespraak in Caracas. 2Wanneer we er niet met stemmen geraken, dan met wapens", klonk het over plannen om via een grondwetswijziging de macht van de president uit te breiden.

Volgens de president wordt de oppositie gesteund door de Verenigde Staten. Hij waarschuwt Trump dat als Venezuela "vernietigd" wordt, er een gigantische vluchtelingenstroom op gang dreigt te komen. "Luister, president Donald Trump: je zal twintig muren in de zee moeten bouwen, een muur van Mississippi tot Florida, van Florida tot New York, ... u hebt de verantwoordelijkheid, stop de gekheid van het geweld door de rechtse vleugel".

Economische crisis

Maduro hoopt op 30 juli een stemming te kunnen organiseren over een wijziging van de grondwet, maar de plannen stuiten op massaal protest. Maduro wil meer macht om de zware economische crisis in het land het hoofd te kunnen bieden. Het voorbije jaar kromp de economie in Venezuela met 18 procent. Zo’n 95 procent van alle export bestaat uit olie, maar door de lage olieprijs dalen ook die inkomsten. Daarbovenop kampt Venezuela met de grootste inflatie ter wereld. Het land heeft niet genoeg geld om voldoende voedsel en geneesmiddelen in te voeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen