‘Nederlandse inlichtingendienst houdt informatie achter over MH17’

© AFP

© AFP

© AFP

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

1 / 8
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD ‘frustreert’ het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 door informatie achter te houden. Dat meldt de Nederlandse openbare omroep NOS op basis van betrokkenen bij het onderzoek. Het Nederlandse Openbaar Ministerie ontkent echter dat er problemen zijn.

jns

Voor het opsporen en berechten van de verantwoordelijken voor de ramp hebben de politie en het OM info van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst nodig, maar volgens de door de NOS geraadpleegde bronnen houdt de AIVD regelmatig zaken achter. Die beroept zich daarbij op een aantal wetten en regels.

Het OM en de AIVD spreken de door de NOS geciteerde bronnen tegen. ‘De samenwerking in het MH17-onderzoek is goed’, zegt woordvoerder Wim de Bruin. ‘Vanaf het begin is informatie gewisseld. Twee officieren van justitie hebben toegang tot de informatie van de AIVD en ook die zeggen dat er geen informatie wordt achtergehouden.’

Nabestaanden bekijken wrakstukken

Op Vliegbasis Gilze-Rijen hebben de eerste familieleden en vrienden van de Nederlandse slachtoffers van de vliegtuigramp de wrakstukken van de Boeing 777-200 van Malaysia Airlines bekeken. Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag zullen tot en met zaterdag meer dan vijfhonderd nabestaanden een blik werpen op de restanten. De nabestaanden krijgen in groepen een rondleiding door de hangar.

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zoekt nog steeds naar de ware toedracht van de ramp. De wrakstukken moeten hierover meer duidelijkheid brengen. De restanten kwamen in december aan op de vliegbasis. Daarna werden ze gecontroleerd, gefotografeerd en gesorteerd.

3D-reconstructie

Vorige maand onderzocht een team van internationale luchtvaartonderzoekers de wrakstukken. Er werd onder meer gekeken naar inslagpatronen en breukvlakken. Binnenkort wordt begonnen met de driedimensionale reconstructie van een gedeelte van het vliegtuig. De reconstructie richt zich op de cockpit en een gedeelte van de business class.

Vlucht MH17 stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en werd uit de lucht geschoten. Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van de ramp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen