© BELGA

Van Buyten: ‘Terugkeren? Nooit staat niet in mijn woordenboek’

Daniël Van Buyten kreeg gisteren zijn Trofee voor Sportverdienste uit handen van prins Laurent. “Deze prijs is bijzonder, want hij komt uit België en hier heb ik nooit veel gewonnen”, zei Van Buyten, die in eigen land vaak kritiek kreeg en nu enkel nog lof. “In een carrière beleef je altijd moeilijkere momenten. Maar achteraf probeer je ze te vergeten”, zegt hij daar nu over.

BLA

Van Buyten gaat nu werken als scout voor Bayern München in België, Nederland en Frankrijk. De Duitse club had hem ook graag als speler teruggewild. “Ze hebben twee keer gebeld. Ze hadden op een bepaald moment maar drie verdedigers meer en dat is voor een ploeg als Bayern nogal krap. Ze vroegen me te blijven trainen en fit te blijven zodat ze eventueel nog op mij een beroep kunnen doen. Uiteindelijk is het niet nodig geweest. Of ik nu nog wil terugkeren? Het woord “nooit” staat niet in mijn woordenboek. Om eerlijk te zijn denk ik van niet, maar de toekomst zal het uitwijzen.”

Prins Laurent overhandigt Daniel Van Buyten Nationale Trofee voor Sportverdienste

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Daniel Van Buyten heeft donderdag in het stadhuis van Brussel uit handen van prins Laurent de Nationale Trofee voor Sportverdienste ontvangen.

De 36-jarige Henegouwer, die na het WK in Brazilië een punt achter zijn voetballoopbaan zette, kreeg de prijs ‘voor zijn uitzonderlijke carrière’, maar ook ‘voor zijn aanhoudende inzet en morele kwaliteiten’.

‘Deze erkenning raakt me enorm. Ik ben erg fier’, verklaarde Van Buyten donderdag in aanwezigheid van coryfeeën uit de sportwereld als Jacques Rogge, Eddy Merckx, Paul Van Himst en Jean-Michel Saive. ‘Ik heb al heel wat prijzen mogen ontvangen, maar vooral in het buitenland en dan op basis van de prestaties in één enkel seizoen. Dit betekent nog zoveel meer. Ik ben het absoluut niet gewend om op zo'n prestigieuze plaats een prijs te ontvangen, en dat in het gezelschap van mijn familie.’

Over zijn toekomst heeft Van Buyten nog altijd niets beslist. Voorlopig wijdt hij zich volledig aan zijn gezin. ‘Dankzij het voetbal beheer ik wel al een vastgoedportefeuille. Ik ben ook van plan om binnenkort een kledinglijn te lanceren en Bayern heeft me gevraagd om in België en de buurlanden jonge talenten te scouten. Maar in de eerste plaats wil ik nu bij mijn familie zijn en genieten.’

Eén familielid moest Van Buyten donderdag missen. Om gezondheidsredenen kon zijn vader er niet bij zijn op de uitreiking. ‘Hij is mijn idool. Hij heeft mijn hele carrière achter mij gestaan en me altijd gesteund, me het juiste pad getoond. Ik zal hem alles over deze avond vertellen.’

Van Buyten volgt op de erelijst triatleet Frederik Van Lierde op.

‘Big Dan’ heeft er een indrukwekkende carrière opzitten. De centrale verdediger was einde contract bij Bayern München, de Duitse topclub waarvoor hij sinds 2006 speelde. Daarvoor droeg hij het shirt van onder meer Charleroi, Standard, Marseille, Manchester City en Hamburg. Verschillende clubs, vooral Anderlecht, wilden Van Buyten na zijn ijzersterke WK een contract aanbieden, maar de 84-voudige international besliste uiteindelijk op een hoogtepunt te stoppen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer