Direct naar artikelinhoud

Door Noord-Korea gehate 'kerstboom' aan de grens afgebroken

Niet alleen christenen, maar ook hun gewortelde symbolen moeten het ontgelden in Noord-Korea. Een enorme constructie in de vorm van een kerstboom aan de Zuid-Koreaanse grens is al 43 jaar een doorn in het oog van het communistische regime. Seoul heeft nu het 18 meter hoge gevaarte afgebroken. Niet uit coulance, maar vanwege 'instortingsgevaar'.

Zuid-Koreaanse militair voor de 'kerstboom' aan de grens met Noord-Korea. In 2010 en 2012 werd de boom wel aangestoken, als reactie op provocaties van Pyongyang.Beeld anp

Dat staat althans in de verklaring van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De toren werd afgelopen week al afgebroken en wordt ook niet meer opgebouwd. In plaats daarvan wordt er volgens het ministerie een park aangelegd op de locatie, slechts drie kilometer van de grens. De 'kerstboom' was hoog genoeg om aan de Noord-Koreaanse zijde van de grens gezien te kunnen worden.

Christelijke groepen zaten in 1971 achter de bouw van de kerstboom. Pyongyang heeft in het verleden meerdere malen gedreigd het object kapot te schieten. Het gevaarte zou volgens het communistische regime enkel dienen om religieuze en politieke propaganda te voeren. Om die indruk weg te nemen werd de christenen sinds 2004 een verbod opgelegd de toren te verlichten in een poging de betrekkingen met Noord-Korea te verbeteren.

Dat de kerstboom wel degelijk een politieke functie had, bleek toen in 2010 en 2012 de boom rond kerstmis weer werd aangestoken. Dat was in reactie op provocaties van Pyongyang. In 2010 voerde Noord-Korea een artillerieaanval uit waarbij vijftig Zuid-Koreanen om het leven kwamen en werd een oorlogsschip tot zinken gebracht. Twee jaar later testte het communistische land een langeafstandsraket.

Pyongyang heeft in het verleden meerdere malen gedreigd het object kapot te schieten
Christenen zingen in 2010 voor de kersttoren bij de grens met Noord-Korea.Beeld anp

Geen toenadering

Het nieuws over het afbreken van de toren komt drie dagen nadat troepen vanuit Zuid- en Noord-Korea geweervuur uitwisselden over de grens. Het was het tweede schietincident in nog geen tien dagen tijd. Er vielen aan beide zijden geen gewonden. Sinds de Koreaanse oorlog (1950-53) is er nog altijd geen officiële vrede tussen de landen, maar een wapenstilstand.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie ontkent dat de kerstboom is weggehaald in een poging om toenadering te zoeken tot Pyongyang. Onlangs deed een ongekend hoge Noord-Koreaanse delegatie Zuid-Korea nog aan voor overleg. Hierna volgden gesprekken tussen militaire hoogwaardigheidsbekleders.

De aversie van Noord-Korea tegen het symbool voor kerstmis past binnen de afkeer van het land tegen christenen. Al jaren prijkt het communistische land bovenaan het lijstje van landen die de meeste christenen vervolgen. Religie wordt gezien als bedreiging voor de propagandacultus rondom leider Kim Jong-un.

De afgelopen jaren zijn meerdere mensen in Noord-Korea gearresteerd bij pogingen het evangelie te verspreiden. Een van hen, de Amerikaan Jeffrey Fowle, werd dinsdag vrijgelaten nadat hij in juni een bijbel zou hebben achtergelaten in een restaurant. Het is onduidelijk of zijn vrijlating te danken is aan het aftuigen van de kerstboom.

Noord-Korea prijkt al jaren bovenaan het lijstje van landen die de meeste christenen vervolgen
De Amerikaan Jeffrey Fowle werd dinsdag vrijgelaten nadat hij in juni een bijbel zou hebben achtergelaten in een restaurant in Noord-Korea.Beeld anp