Alleen Federer, Nadal en Djokovic beter dan Goffin

© Belga

De combinatie van een wonderlijke zomer en een dito najaarscampagne plaatst David Goffin pal tussen de allergrootste namen van het circuit. Met zijn overwinning maandagavond in Bazel dikt de 23-jarige Luikenaar zijn tussentotaal vanaf juli aan tot een verbluffende 40 op 42.

Marc Vermeiren

In de indrukwekkende reeks van Goffin zat ook een foutloze reeks van 25 opeenvolgende zeges, een score die sinds 2004 alleen maar verbeterd wordt door Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic – de heilige drievuldigheid uit het hedendaagse tennis. Primus in dat overzicht is Novak Djokovic, die 43 matchen lang ongeslagen bleef tussen december 2010 en juni 2011. (zie tabel) Historisch gezien staat de onverstoorbare Zweed Björn Borg helemaal bovenaan, met zijn 50 zeges op rij in 1979 en 1980. In de vrouwensectie kan niemand op tegen Martina Navratilova, 74 matchen lang ongenaakbaar in 1984.

Slim parcours

Gebruikte Goffin een sluipweg naar succes? Er bestaan twee manieren om zo’n winning streak neer te zetten. Ofwel bij de beste spelers van een generatie horen, ofwel een slim parcours combineren met een portie geluk én opgetild spelniveau (die opslag). Goffin en zijn nieuwe coach Thierry Van Cleemput opteerden nadrukkelijk voor tornooien met een milde bezetting. Zo waren slechts tien van Goffins 40 overwinningen tegen spelers met een hogere ranking. Nadat hij in de eerste ronde van Wimbledon door titelverdediger Andy Murray uitgeschakeld was geworden, koos Goffin voor het Europese gravelcircuit. Terwijl de besten van het veld na Wimbledon richting States vertrokken of opteerden voor een recuperatiemoment, won Goffin in juli vier tornooien met beperkte uitstraling en bescheiden tegenstanders.

Na zijn uitschakeling op de US Open begon Goffin aan een nieuwe zegereeks, die ondertussen alweer aangegroeid is tot dertien stuks. Begin oktober bereikte hij met een 27ste plaats zijn hoogste ATP-ranking ooit. In die 40 overwinningen gunde hij zijn tegenstander amper vijf sets. Goffin wint dus niet alleen veel, hij doet dat ook met zwier.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen