Minister Marghem wil samenwerken in strijd tegen voedselverspilling

© BELGA

© 11.11.11

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) wil haar collega’s in de federale regering betrekken bij het zoeken naar oplossingen voor voedselverlies en voedselverspilling. Dat heeft ze dinsdag gezegd tijdens een congres van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling over het thema.

aro

De inspanningen die Marghem in overleg met haar collega’s wil leveren, moeten een neerslag krijgen in het Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling 2015-2020 dat momenteel in de maak is. Er moet daarin meer worden gestreefd naar coherentie en complementariteit in het beleid dat de verschillende beleidsniveaus op Europees, op nationaal en op gewestelijk vlak aan het ontwikkelen zijn, vindt ze.

Tijdens het congres brachten specialisten verschillende aspecten van de voedselverspilling in kaart. Ook schetsten ze een overzicht van bestaande maatregelen op de verschillende beleidsniveaus, en kwam gaven bedrijven uit de distributiesector, werknemersorganisaties, de milieubeweging, ontwikkelingsorganisaties en jongeren een woordje uitleg.

Vlaming verspilt jaarlijks tot 23 kilogram voedsel

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties becijferde in 2011 dat wereldwijd elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren gaat, ruim een derde van de mondiale voedselproductie. En volgens een Vlaams overheidsdocument van maart 2014 ’verspilt elke Vlaming jaarlijks tussen de 15 en 23 kilogram voedsel’.

Door de confrontatie met die onthutsende cijfers groeit het bewustzijn dat er dringend iets moet worden gedaan om voedselverspilling tegen te gaan. Zo was er eerder dit jaar nog de opmerkelijke campagne ‘Les fruits et légumes moches’ van de Franse supermarktketen Intermarché om ‘groenten en fruit met afwijkende vormen’ onder de aandacht te brengen. Die campagne werd een commercieel succes. En in eigen land was er twee weken geleden nog de ‘Sorry is niet genoeg’-campagne van 11.11.11. Die legde uit dat het rijke, geïndustrialiseerde Noorden een grote verantwoordelijkheid heeft voor wat voedselverspilling betreft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen