Direct naar artikelinhoud
TMVW

256 bestuurders voor hervormde intercommunale?

Volgens Martine De Regge (sp.a) zijn die reusachtige raden van bestuur onvermijdelijk.Beeld BELGA

Intercommunale TMVW, voornamelijk bezig met watervoorziening, heeft beslist dat haar raad van bestuur 114 bestuurders krijgt. Het nieuw op te richten TMVS zelfs 142. En dat net nu het Vlaams Parlement die raden wil beperken tot maximaal vijftien leden.

"Intercommunale #TMVW wil 256 bestuurders! Het decreet zou dit opleggen. Klopt niet: geen minimum, laat staan elke gemeente een bestuurder." Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) veegde gisteren op Twitter de vloer aan met de argumentatie van TMVW. Die intercommunale, de operationele poot van Farys die oorspronkelijk werd opgericht voor waterbevoorrading, was van plan om vrijdag een statutenwijziging goed te keuren waarin haar andere activiteiten afgesplitst worden in een nieuwe intercommunale, TMVS. Na die afsplitsing wordt het aantal bestuurders bij TMVW fors opgekrikt, van 36 naar 114. TMVS krijgt zelfs 142 bestuurders. In totaal 256 bestuurszitjes dus. Dat schrijft De Standaard.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Martine De Regge (sp.a), Gents schepen en voorzitter van de raad van bestuur van TMVW, waren die reusachtige raden van bestuur onvermijdelijk. "Wij vallen nog onder de federale wetgeving maar moeten ons aanpassen aan het Vlaams decreet intergemeentelijke samenwerking. Daarin staat dat alle vennoten (de steden, gemeenten en OCMW's die de intercommunale vormen, DBA) betrokken moeten zijn in de bestuursorganen. Wij hebben dat altijd zo geïnterpreteerd dat alle vennoten in de raad van bestuur moeten zitten."

Dat klopt dus niet, zeggen Bourgeois en minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) in koor. "Er zijn nu al intercommunales waarin niet alle gemeenten vertegenwoordigd zijn." Alle partijen tuimelden gisteren verontwaardigd over elkaar heen. Ook De Regges partij sp.a. "Het is goed dat TMVW zich naar het decreet schikt door haar wateractiviteiten af te splitsen van haar andere activiteiten. Maar het is onbegrijpelijk dat men dan ineens het aantal bestuurders zo fors optrekt", zegt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke. De zet van TMVW komt er immers net op het moment dat er in het Vlaams Parlement een consensus is om het aantal bestuurders bij intercommunales te beperken tot 15. Maar zolang daarover geen decreet is goedgekeurd, kan Homans niet optreden tegen de plannen van TMVW.

Veranderend klimaat

De Regge blijft erbij dat TMVW's interpretatie van het decreet de voorbije jaren nooit weerlegd werd. Tot op een vergadering met het agentschap binnenlands bestuur in maart dit jaar. Op dat moment waren de schandalen rond Publifin en Publipart uitgebarsten, en kwam de hervorming van intercommunales hoog op de politieke agenda. "Maar toen waren onze ontwerpstatuten al klaar. We moeten immers 90 dagen voor de geplande algemene vergadering alle vennoten informeren. Wij konden op dat moment onmogelijk alles beginnen wijzigen."

De Regge beseft dat het klimaat veranderd is, en dat een raad van bestuur van 114 gewoonweg niet werkbaar is. Er komt dan ook een afslanking, maar ten vroegste in het najaar. "We willen die oefening niet vermengen met de nieuwe statuten. Eerst gaan we ons conformeren aan het huidige decreet, en daarna aan het nieuwe", luidt de uitleg. Op termijn krijgen TMVW en TMVS dus elk 15 bestuurders. Al wordt dat verre van eenvoudig, benadrukt De Regge. "Je moet rekening houden met de regionale spreiding, en met het politiek gewicht van de politieke partijen. Bovendien heeft TMVW het altijd belangrijk gevonden om alle vennoten te betrekken, zodat zij mee kunnen bepalen wat er op hun grondgebied gebeurt. Men is het echte democratisch deficit aan het organiseren."

'Men is het echte democratisch deficit aan het organiseren'
Martine De Regge, voorzitter van raad van bestuur TMVW (sp.a)

Dat is een bezorgdheid die de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) deelt. "Kleine gemeenten zijn hun greep op intercommunales aan het verliezen", zegt Jan Leroy. "Het gaat in tegen de tendens dat het met minder moet, maar we moeten ons de vraag stellen of gemeenten hun democratische controle nog wel kunnen uitoefenen als ze niet in de raad van bestuur vertegenwoordigd zijn."

Na de heisa besliste TMVW gisteren om de buitengewone algemene vergadering en de oprichtingsvergadering van TMVS uit te stellen.