© rr

“Terrorist Manchester had genoeg materiaal in huis om drie bommen te maken”

De politie vreest dat Salman Abedi, de man die de aanslag in de Manchester Arena, nog een tweede bom gemaakt heeft. Die zou wel eens in handen kunnen zijn van kompanen van de zelfmoordterrorist. De speurders schakelen daardoor een versnelling hoger en verrichten nog meer huiszoekingen.

Guy Stevens

Salman Abedi liet maandagavond een bom ontploffen in de Manchester Arena. Heel wat fans van popster Ariana Grande, die op dat moment net gedaan had met optreden, raakten er gewond en 22 mensen kwamen om het leven.

Gelogen tegen ouders

De dader is een Brit van Libische afkomst, die de jongste jaren geradicaliseerd was en steeds gewelddadiger was geworden. Hij was pas een week geleden toegekomen in Manchester, de stad waarin hij jarenlang gewoond had. Omdat zijn ouders hun zoon zagen radicaliseren, besloten ze hem enkele jaren geleden toch mee terug te nemen naar hun thuisland Libië. Ze gingen met hem in Tripoli wonen en namen zijn paspoort af zodat hij niet ongemerkt zou kunnen terugkeren naar Europa.

Om dat paspoort weer in handen te krijgen, loog Abedi vlakaf tegen zijn ouders. Hij deed alsof hij veranderd was en zei dat hij een pelgrimstocht wilde maken naar Mekka. In plaats van naar Mekka trok hij naar Istanboel en de Duitse stad Düsseldorf - speurders vragen zich nog steeds af wat hij daar ging doen - om daarna op donderdag toe te komen in Manchester.

© AP

Vrees voor meer bommen

De politie vermoedt dat de man de bom zelf gemaakt heeft, want in zijn woning vond het een kleine fabriek om bommen te maken, met heel wat chemische stoffen en andere onderdelen voor explosieven, en een handboek Know Your Chemicals. Die ging hij vermoedelijk kopen in het winkelcentrum van Arndale, waar hij vrijdag op camerabeelden te zien was.

Op maandag verliet hij zijn eigen huis en trok hij naar een huurappartement. Er wordt vermoed dat hij daar alle componenten van de bom heeft samengebracht om vervolgens te vertrekken naar de Manchester Arena om de aanslag te plegen.

De hoeveelheid materiaal in zijn woning doet de speurders vrezen dat hij niet één, maar mogelijk ook nog een tweede bom gemaakt heeft. Die zou wel eens in handen kunnen zijn van kompanen. “Er was zelfs genoeg om drie bommen te maken”, zegt een bron binnen de veiligheidsdienst aan The Telegraph. “We kunnen dat dus niet uitsluiten.”

Lessen genomen

Het gebruik van twee adressen om de bommen te assembleren is een tactiek die ook al gebruikt werd bij andere aanslagen. Maar David Videcette, voormalig politieagent die bij het onderzoek betrokken werd, vermoedt dat er veel voorbereiding en oefening aan is voorafgegaan.

“Dit is geen bom die je zomaar kan maken door een boek te lezen of een YouTube-video te bekijken. Hij moet geoefend hebben in een kamp, mogelijk in Libië, waar hem getoond is hoe het moet. Maar zodra je het kan, is het eenvoudig om de bom te maken.”

Huiszoekingen

Sinds de aanslag is een intensief onderzoek bezig naar de beweegredenen en de achtergrond van de dader. Zo heeft de politie al een hoop huiszoekingen uitgevoerd om het netwerk van de man in kaart te brengen. Met succes: intussen werden al tien mensen opgepakt, waaronder de broer en de vader van Abedi. Negen van hen worden nog altijd vastgehouden door de politie en worden op regelmatige basis verhoord.

“Ik wil benadrukken dat de arrestaties die we al gedaan hebben, significant zijn”, zegt politiebaas Ian Hopkins. “En onze eerste onderzoeken hebben zaken opgeleverd die zeker nuttig zijn voor het onderzoek.” Meer details wilde hij daar niet over geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER