© BELGA

Nieuwe uitvinding: ijs dat niet smelt

Een ijsje dat extra lang houdbaar blijft en nooit smelt? Het is iets waaraan Amerikaanse onderzoekers momenteel hard werken.

mige

Niets zo lekker als een ijsje op een warme dag. Maar soms kan al die hitte er ook voor zorgen dat we net iets sneller dan we zelf zouden willen al die lekkernijen moeten verorberen. IJs smelt namelijk, al kan dat binnenkort voorgoed tot het verleden behoren, als we enkele wetenschappers mogen geloven.

Zij ontdekten het eiwit BsIA dat in natuurlijke organismes voorkomt en zich bindt aan vet, water en luchtbubbels. Daardoor wordt de consistentie van het ijs veel zachter en vaster. Resultaat: je ijsje is minder vatbaar voor hitte en zal minder snel smelten.

Volgens de wetenschappers is dat niet alleen handig voor de consument, maar ook voor de producent. Doordat ijs minder snel smelt zal het verschepen een pak gemakkelijker gaan en kunnen de kosten bij het vervoeren danig gedrukt worden. Verwacht wordt dat de eerste onsmeltbare ijsjes binnen de vijf jaar op de markt zouden moeten komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER