© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Eerste ecologische fitness opent deuren

In Nijlen is Eco Gym opengegaan. De moderne fitnesszaak is bijzonder omdat het ecologische concept tot het uiterste is doorgetrokken: van kastjes in hergebruikt hout tot fitnesstoestellen die de beweging omzetten in energie. 

Bert Provoost

Na tweeënhalf jaar voorbereiding was het dan eindelijk zo ver: Valérie Fornoville (22) en haar man Kenneth Van Daele (28) konden de deuren openen van hun zaak in de Statiestraat, vlak naast het station. “De voorbereidingen hebben veel tijd in beslag genomen omdat we voor een bijzonder ecologisch concept gingen en omdat we de financiering moesten rondkrijgen. Eens dat achter de rug was, ging het vlot. In januari is dan gestart met de sloop van de oude gebouwen. De nieuwbouw met ook nog eens negen appartementen boven de fitnessclub is dan op korte tijd gerealiseerd. De voorbije dagen hebben we de laatste details in orde gemaakt en nu zijn we klaar om iedereen te ontvangen”, leggen Valérie en Kenneth uit.

Op een groot ledscherm wordt het gegenereerd vermogen en de besparing in CO2 aangegeven. En dat is meteen de kern van de zaak. “We wilden een ecologische fitness openen. Daarom hebben we gekozen voor moderne toestellen die de energie van onze sporters omzetten in elektriciteit. Het werkt zoals bij zonnepanelen: hoe meer onze sporters sporten, hoe meer onze teller van onze elektriciteitsmeter terugdraait”, klinkt het.

En die groene lijn wordt overal doorgetrokken. “We hebben in het hele gebouw consequent voor ecologische materialen gekozen. Zo is de nieuwbouw heel goed geïsoleerd, staat er een warmtepomp en gebruiken we ledverlichting. Maar ook in kleine details zoals de kastjes zie je onze filosofie. Die zijn gemaakt van hergebruikt hout. We zijn de eerste fitnessclub van het land die dat ecologische zo ver doortrekt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER