Direct naar artikelinhoud
Golfcrisis

Qatar past omstreden antiterreurwetgeving aan

De Qatarese hoofdstad Doha.Beeld REUTERS

Qatar heeft zijn wetgeving rond de strijd tegen terreur aangepast. Dat heeft het land gisteren aangekondigd. Die omstreden wetgeving was een van de oorzaken voor de huidige crisis in de Golfstreek, waarbij Qatar er door zijn buurlanden van beschuldigd wordt extremistische groeperingen te ondersteunen.

Een wetsdecreet van emir Tanim bin Hamad al-Thani definieert de begrippen terroristen, terroristische misdaden en financiering van terrorisme. Het document omvat twee nationale lijsten voor personen en terroristische entiteiten en beschrijft wanneer iemand in die lijsten opgenomen wordt. Verdachten hebben evenwel het recht om beroep aan te tekenen tegen hun opname in zo'n lijst.

Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte beschuldigen Qatar van actieve steun aan islamistische extremisten. Doha ontkent dat en verwerpt een lijst met 13 eisen, waaronder de sluiting van televisiezender Al Jazeera, van een Turkse basis in Qatar en het terugdringen van de relaties van Qatar met Iran.